U trendu

Pedagoški muzej danas obeležava 125. rođendan

BEOGRAD – Pedagoški muzej u Beogradu danas obeležava 125 godina postojanja predstavljanjem četiri izložbe u dvorištu ove institucije – “Đačka moda kroz epohe“, “Milan Kašanin – u senci slave“, “Znamenite žene u srpskoj književnosti“ i “Zašto volim Srbiju“.

Pedagoški muzej osnovalo je Učiteljsko udruženje Srbije 1896. godine sa ciljem da “pribira i čuva nastavna sredstva i sve drugo što se tiče osnovne škole, što ima pedagoške i istorijske vrednosti za školu i učitelja.“

Po rečima v. d. direktora Muzeja Slobodana Vuksanovića, zgrada Muzeja najstarija je zgrada u Beogradu – podignuta je 1836. godine.

“To samo po sebi predstavlja veliku stvar…Čast je biti u 125 generacija ljudi koji su negovali uspomenu i sećanje na razvoj našeg školstva“, ističe Vuksanović.

Kako on navodi, izložba “Đačka moda kroz epohe“ prema originalnim fotografijama prati razvoj đačkih uniformi, a poseban deo posvećen je i maturskim haljinama iz druge polovine 19. i druge polovine 20. veka.

“Moje opredeljenje i odluka u poslednje tri godine je bila da sve lepe izložbe čuvamo kao stalne postavke, makar delimično, ako ne u potpunosti. Zbog toga uz ovu izložbu imamo još tri“, objašnjava Vuksanović.

Izložba “Milan Kašanin – u senci slave“ posvećena je ovom srpskom istoričaru umetnosti i književniku, koje Vuksanović opisuje kao “jednog od najumnijih Srba. “

“Kašanin je bio osnivač i direktor tri muzeja – Muzeja savremene umetnosti, Muzeja kneza Pavla, odnosno Narodnog muzeja, kao i Galerije fresaka. Poznat je ne samo kao naučnik, već i kao čovek koji je u zidove Muzeja zazidao Miroslavljevo jevanđelje i zastave srpskih pukova tokom Drugog svetskog rata i time ih sačuvao od Nemaca“, navodi Vuksanović.

Postavka “Znamenite žene u srpskoj književnosti“, kako Vuksanović kaže, govori o ženama koje su “i u to vreme bile moderne, a bile bi moderne i sada“ – o ženama koje su bile ne samo reformatori, intelektualke i pisci, već i pomagači nesrećnima.

“Izložba koja je nama posebno draga je izložba fotografija Fernanda Fransisa, poreklom Kubanca, koji je 12 godina bio glavni savetnik predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, a onda se zaljubio u Srbiju i odlučio da taj posao napusti i da živi u Vrčinu, kraj Beograda“, kaže Vuksanović i dodaje da Fransisova postavka “Zašto volim Srbiju“ sadrži preko 100 fotografija.

Pored toga, kako Vuksanović navodi da je pored ovih izložbi uvek prisutna “Istorija srpskog školstva od Svetog Save do naših dana. “

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.