U trendu

Pejčić: Takmičenje u Briselu je nezaboravno iskustvo

BEOGRAD – Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je čelista Petar Pejčić koji je govorio o svom učešću na takmičenju Kraljica Elizabeta u Beligiji gde je osvojio peto mesto.

Pejčić je podsetio da je 22. septembra nastupio u okviru „Čelo festa“ u Beogradu, gde je svirao resital sa pijanistkinjom Natalijom Mladenović.

„Energija je bila fantastična! Ovo je bio moj prvi nastup u Srbiji nakon ‘Kvin Elizabet’ takmičenja i bilo mi je drago da vidim prijatelje i kolege u publici, a i neke nove ljude. Uvek mi je najdraže da nastupim u Beogradu. To je moja publika i uvek se osećam kao kod kuće“, naglasio je muzičar.

Prema njegovim rečima, put do „Kvin Elizabet“ takmičenja je bio „prilično neuobičajen“, pošto se na najveći konkurs pored Čajkovskog za klasičnu muziju odlučio da pprijavi i vidi „šta će biti – i na kraju je ispalo sjajno“.

Konkurs u tri etape održan je nedavno u Briselu gde se u finalu nastupa sa Briselskom filharmonijom i čuvenim dirigentom Štefanom Denevom pred kraljicom Belgije Elizabetom.

Pejčić je svirao Šostakovičev drugi koncert i to je za njega bilo „nezaboravno iskustvo, ne samo zbog rezultata, nego čitav proces takmičenja i poznanstava je nešto neprocenjivo“.

Našao se među 12 finalista nedelju dana izolovan od spoljnog sveta bez telefona i interenta u karantinu, gde su spremali delo posebno pisano za finale „izuzetno tehnički zahtevno“.

„Takmičenje mi je promenulo život iz korena. Sve se promenilo u roku od nedelje dana. I to mi je vrlo čudno, ja sam dete iz Beograda i Srbije. Velika scena, svetske scene pred kraljevima i kraljicama, renomirnaim umetnicima…brojne prilike su se ukazale“, priznao je muzičar.

Pejčić bio dobio instrument star 325 godian na korišćenje, a nakon Đuzepe Gvarneri takmičenja čeleo vredno nekoliko miliona evra.

Mladi čelista je imao neke planove pre takmičanja, sad mora praviti nove, ali ističe da „nije to tako loše“.

Pejčić je otkrio da voli sport i modu, kao i da je „veliki fan hip-hopa“.

„Gledam da se ne limitiram samo na klasičnu muziku, jer smatram da je neophodna širina, pogotovo za solističku karijeru i razgovor sa ljudima“, rekao je Pejčić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar