U trendu

Performans “Hafetopija“ 20. novembra u Ostavinskoj galeriji

BEOGRAD – Performans “Hafetopija“ umetnice i prodekanke Instituta za umetničku igru dr Snežane Arnautović Stjepanović biće izveden 20. novembra u Ostavinskoj galeriji u Beogradu, u okviru međunarodnog projekta “Drugi načini komunikacije“, saopšteno je danas iz IUI.
Umetnica će svoj performans izvesti zajedno sa svojim devetogodišnjim sinom Teodorom, u znak sećanja i s posvetom našem velikom umetniku Eri Milivojeviću.
Hafetopija, hapefobija ili hapetofobija predstavlja strah od dodira – živimo u vremenu kada samo jedan dodir za nekoga može biti smrtonosan, a promene u načinu življenja i društvenim interakcijama (život bez zagrljaja, poljubaca i dodira) dovele su do stanja anksioznosti koji se mogu poistovetiti sa simptomima ove fobije.
“Performans “Hafetopija“ ukazuje na potrebu za dodirom, za taktilnim i manuelnim činom koji je u periodu od početka pandemije postao onemogućen. Vraćanje prirodi i delovanje prema njenim zakonitostima predstavlja se putem uspostavljanja novog načina komunikacije – čulno, taktilno i intuitivno“, navodi autorka performansa Arnautović Stjepanović.
Globalno iskustvo pandemije prouzrokovalo je promene u načinu funkcionisanja društva (rad od kuće, online nastave, sastanci na različitim internet platformama), te je uspostavljanje međuljudskih odnosa kao “drugi način komunikacije“ izazov.
Projekat “Drugi načini komunikacije“ autorke Isidore Fićović uključuje umetnike iz Beograda i Berlina koji će svojim radovima i dijalogom razmatrati čovekov odnos prema telu kao njegovoj najneposrednijoj prirodi, a taj odnos govori i o čovekovom odnosu prema prirodi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar