U trendu

Pesma Mike Antića deo legata Ivanke Lukateli u Adligatu

BEOGRAD – Baronesa i primabalerina Ivanka Lukateli poklonila je predmete za njen legat u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“, među kojima je doskora nepoznata pesma književnika Miroslava Mike Antića, saopštili su iz Adligata.

Otvaranje Legata Ivanke Lukateli planirano je za 25. novembar u „Adligatu“

Književnik Miroslav Antić (1932-1986) napisao je za rođendan Ivanki Lukateli, do pre neki dan nepoznatu pesmu, koja je povodom najave otvaranja Ivankinog legata prvi put postala dostupna javnosti.

Pored ove značajne pesme, Lukateli je sada Adligatu poklonila portret koji je uradio njen otac Anton Lukateli, desetine fotografija sa izvanrednih predstava, među kojima se izdvaja i fotografija sa prijema kod J.B. Tita, nagradu koju je dobila od istanbulske opere, svesku sa svojim pesmama u rukopisu, celokupan svoj pres kliping.

Ali, pesma Mike Antića će, i zbog njihovog međusobnog odnosa, imati posebno mestu u legatu.

„Antić mi je u kritičnom životnom trenutku pomogao, i ja ću mu biti večno zahvalna. Bili smo komšije u Novom Sadu godinama. Veliki čovek, izuzetan književnik. Volela sam ga kao umetnika i prijatelja. Bio je višestruko obdaren čovek, voleo je takođe da slika. Nadam se da ćemo postaviti balet po njegovom delu „Mit o ptici“, koju je on smatrao svojim najboljim delom. Imam veliki broj knjiga sa njegovim posvetama, koje će se sve naći u mom legatu u Udruženju Adligat, čija sam članica“, kaže Ivanka Lukateli.

Dodaje da joj je veliki kamen pao sa srca zato što je našla ljude i instutuciju kojoj veruje.

Viktor Lazić, osnivač Adligata napominje da je svečano otvaranje Ivankinog legata 25. novembra, ako epidemiološka situacija to dozvoli.

„Lukateli je bila primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu, Nacionalnog Bavarskog pozorišta u Minhenu, ona je pedagog klasičnog baleta i koregraf, osoba koja je na mnogo načina obeležila i zadužila našu baletsku scenu. Sa više od pet hiljada odigranih predstava, sa pet pozorišnih nagrada za najbolja godišnja ostvarenja Narodnog pozorišta, nagradom Bijenala grada Minhena, Oktobarskom nagradom grada Beograda, Nagradom za životno delo Udruženja baletskih umetnika Srbije, priznanjem nacionalnog umetnika Ministarstva kulture, Ivanka Lukateli jedna je od najnagrađivanijih srpskih baletskih umetnika i veoma nas raduje ova izvanredna saradnja, koja je sada kurinasana i Mikinim nepoznatim rukopisom“, kaže Viktor Lazić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.