U trendu

Pesme o životu svetaca

Pesnik Miloš Janković sačinio je i objavio nesvakidašnju knjigu koja se zove "Svetačnik" i predstavlja poetski doživljaj života svetaca. Ovo delo Janković je napisao ugledajući se pre svega na "Žitija svetih" svetog Justina Popovića Ćelijskog, kao i na knjige koje se na neki način bave zemnim životom svetitelja i svetiteljki. Knjiga je objavljena u simboličnom tiražu od 313 primeraka i reč je o bibliografskom izdanju. Ovaj broj je izabran zbog 313. godine i čuvenog Milanskog edikta, kada je hrišćanstvo proglašeno državnom religijom u Rimskoj imperiji.
Svakog dana u godini, Vaseljenska pravoslavna crkva proslavlja nekoliko svetaca, a Janković je odabrao jednog, njega opesmio, a ostale dao u fusnoti. Tako ova knjiga počinje pesmom za prvi januar, posvećenom Vasiliju Velikom; sledeći datum, drugi januar, posvećen je Serafimu Sarovskom i tako dalje prvih šest meseci do kraja juna. "Svetačnik" je, inače, prvi tom trilogije koju Janković namerava da objavi. Nastavak "Staračnik" obradiće period od jula do septembra, a treći, završni deo, biće "Otačnik". Objavljeni prvi tom Jankovićeve poezije sadrži i poseban deo "Srbljak", koji čine pesme o Srbima koji su kanonizovani kao svetitelji.
Jankovićeve pesničke knjige počele su da se pojavljuju pre 25 godina, u vreme kada se među Srbima otvaraju suštinska pitanja nacionalnog identiteta…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.