U trendu

Petrović: Romane „Papir“ i „Ikonostas“ sam pisao 22 godine

BEOGRAD – Promocija dve nove knjige Gorana Petrovića „Papir“ i „Ikonostas“ u izdanju kuće „Laguna“, održana je večeras u Maloj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, gde je nagrađivani književnik otkrio da je navedena dela stvarao 22 godine.

U pitanju su prve dve priče, odnosno „dva toka“ u „Romanu Delti“, univerzumu alegoričnih pripovesti čija se radnja razvija od srednjeg veka sve do savremenog trenutka.

Pored autora, o knjigama su govorili – Jana Aleksić – književna kritičarka, Aleksandar Milanović – lingvista, Dejan Papić – osnivač i direktor kuće „Lagune“ i Dejan Mihailović – urednik, uz moderatora Tanju Vučković ispred „Lagune“.

“Iskreno, zaista je potrajalo pisanje ovih knjiga, više od 20 godina, i izgleda da ja ne umem sa vremenom, nemam za njega osećaj. Roman se ponašao kao voda, curi kroz prste, onda se napravi lokva, ili barica, stalno se razvrstava. Na neki način smatram i da je književnost kao voda, uvek nađe svoj put da je “čujemo”, odnosno čitamo”, ocenio je Petrovičh, koji je uoči 65. Beogradskog sajma knjiga već promovisao ove dve knjige iz budućeg serijala u knjižari Delfi SKC, ali je večeras predstavljanje bilo u znatno širem sastavu.

“Ideja o književnom serijalu kao “Romanu Delti” je postepeno rasla i zauzimala sve veći prostor. Onda je bio problem za mene gde početi, kada i kojim redosledom objavljivati sve te romane, kako oni da se račvaju. Zahvalan sam tolikom timu ljudi koji su mi pomagali u ovom stvaranju, pre svega kući “Laguna” koja mi je izašla u susret da prihvati ovaj projekat. Bili su tu lingvisti, lektori, urednici, moje kolege”, istakao je Goran Petrović.

Priča o jednom događaju u renesansnoj Italiji poslužila je Goranu Petroviću da raskošno ispripovedanu povest „Papir“ uobliči u duhovitu metaforu o smenama života i smrti, o tajnama pisanja i stvaranja.

U „Ikonostasu“ u domenu žanra fantastike, ikone će na svom putu doživeti mnoge nevolje, presretaće ih Turci, razbojnici, morske nemani, vremenske nepogode, dočekivati i klanjati im se vernici, mnoge će se zauvek izgubiti, a u despotov dvor stići će samo jedna, oštećena i gotovo neprepoznatljiva, tako da ni despotov savetnik Konstantin Filozof neće znati o komje svetitelju reč.

Da bi približio romane publici gotovo pune Male sale na Kolarcu, Petrović je veoma nadahnuto poput dramskog umetnika čitao i interpretirao odlomke iz oba književna dela, koja je premijerno potpisivao na 65. Sajmu knjiga nakon spomenute prve beogradske promocije.

Takođe, čitao je i deo svoje poznate drame “Matica” koja delom govori o čoveku koji piše knjigu u više tomova, a taj komad se pre više od 10 godina izvodio na sceni Ateljea 212, u režiji romskog umetnika Rahima Burhana, a glavnu rolu su igrali prvo Petar Kralj, kasnije Mihailo Miša Janketić.

Naslovi “Papir” i “Ikonostas” su prve dve priče, odnosno dve celine, velika poglavlja, ali su, prema rečima moderatorke Tanje Vučković, one samo početak značajnog ciklusa koji se stvara u glavi pisca. Ona je izdavanje ove dve knjige nazvala “književni događaj godine”, kako je i napisano na plakatu promocije.

Osnivač i direktor “Lagune” Dejan Papić složio se sa tom konstastacijom koleginice Vučković, uz opasku da njegova izdavačka kučha u tom marketingu ume ponekad i da pretera, ali da u ovom slučaju nije tako.

“Čak ne samo da je ovo pravi književni događaj godine, nego mislim da nam je i ponestalo reči kako bismo opisali taj poduhvat na kome smo mi iz “Lagune” izuzetno ponosni. Istina, prošlo je 22 godine od prethodnog objavljenog romana Petrovića kod nas i tada smo pričali na ovu temu da se razvija taj ciklus. Onda smo pre 17 godina potpisali jedan ugovor za romane u nastajanju, za koje nismo ni znali kakvi će biti. Ipak, znajući pisca i njegov kvalitet, bili smo sigurni, i tako su prolazile godine, desilo se jedno kreativno lutanje, a zapravo je pisac uobličio rad i doneo ove dve knjige koje su pred vama”, kazao je Papić.

On je naglasio da je oduševljen kao čitalac i ocenio da je vredelo čekati toliko dugo, a da su završena dva romana tek uvod u ciklus “Delte” i najavio da će treći roman izaći kroz šestr meseci. “Nema mnogo pisaca u Srbiji, čitavom regionu, ali i celom svetu kao što je Goran Petrović.

Kako je književnik Petrović naveo, sve naredne knjige će se razlikovati i po obimu, te su tako “Papir” i “Ikonostas” nešto kraća dela od 160, odnosno 200 strana, dok će treći tom u nastajanju biti znatno duži od prethodna dva.

“U romanima se radnja kreće od 15. veka, zatim se provlači kroz 17. vek, i dalje nas vodi krajem 19., 20. i ulazimo u 21. vek, a možda bude i jedna futuristička priča. Takođe sam zamislio da pružim veliki prostor u svim knjigama, van naše zemlje, tako da je “Papir” smešten u Italiju, a “Ikonostas” u Grčku, dok će treća biti u Litvaniji, dalje je tu i Carigrad”, otkriva pisac.

Urednik oba romana Dejan Mihailović je opisao zajednički rad sa autorom kao veoma dragocen, te i da nije bilo mnogo uredničkog posla kada je takav pisac u pitanju, već su više pričali o pravcu u kome će se koncepcija čitavog venca razvijati, kako će ta velika zamisao da izgleda.

“Video sam još dva rukopisa njegovih romana, ali to nisu “Papir” i “Ikonostas”, tako da on već ima završene još dve knjige. Po meni, jedna bi mogla već odmah sada da ide u štampu, a za drugu mislim da bi trebalo da ima tek neke sitne dorade”, otkrio je urednik Mihailović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar