U trendu

Pisac Pavle Zelić osvojio prestižnu nagradu u SAD

BEOGRAD – Pisac i zdravstveni stručnjak Pavle Zelić nedavno je osvojio prestižnu nagradu „Voren Vesterberg“ za 2021. godinu koja se dodeljuje na Univerzitetu Emori u Atlanti (SAD), za svoju priču „Veliki Vakcinator“, koju je objavio na srpskom jeziku u okviru zbirke proze „Dum-dum: priče koje će spasti svet“ (2021), saopštio je izdavač “Laguna”.

Navedena zbirka je objavljena u julu prošle godine u „Laguni“, a nagradu punog naziva „Warren Westerberg Global Health and the Arts Prize“, tradicionalno dodeljuje spomenuti Univerzitet koji se smatra za jedan od najboljih u Americi u oblasti zdravstvenih nauka i umetnosti.

„Osetio sam da, osim opsežnog rada u javnozdravstvenim komunikacijama i odnosima sa medijima, mogu više da uradim kao umetnik. Dakle, ove dve strasti i profesije sam spojio u ovom delu fikcije za koju se nadam da će naterati čitaoce da razmišljaju i da se takođe malo i zabrinu kuda zaista možda ide ovaj naš lepi svet“, izjavio je laureat nagrade Zelić.

Nagrađena priča „Veliki Vakcinator“ je opomena smeštena u sumornu blisku budućnost, novo mračno doba neznanja i poricanja nauke koje bi se još uvek moglo dogoditi ako se ne uloži sav trud u edukacija i saopštavanje naučnih činjenica.

Nagrada je posvećena vezi između zdravlja i umetnosti na globalnom nivou i za nju mogu da konkurišu dela iz svih umetničkih disciplina, a pored javnog priznanja postoji i novčani iznos.

Univerzitet Emori ovom nagradom odaje priznanje članovima zajednice Emori koji su stvorili inovativno delo koje povezuje globalno zdravlje sa granama umetnosti, pisanjem, muzikom, filmom ili drugim kreativnim disciplinama.
Pavle Zelić boravi već godinu dana na Emoriju kao nosilac čuvene stipendije „Hjubert Hamfri“ u okviru Fulbrajtovog programa Stejt departmenta da bi se usavršavao u oblastima javnog zdravlja i komunikacija, posebno u kontekstu pandemija i uticaja životne sredine na zdravlje ljudi.

Povodom dodele nagrade, organizovano je i književno veče na engleskom jeziku, pred raznovrsnom međunarodnom akademskom publikom iz preko 20 zemalja, na kojem je predstavljen Zelićev rad u sferi literature i veze sa zdravstvenim izazovima.

Njegov sledeći projekat tiče se pisanja priča zasnovanih na studijama na Univerzitetu Emori i raznim inicijativama u koje je uključen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.