U trendu

Pisac Šehan Karunatilaka osvojio Bukerovu nagradu

LONDON – Šrilanskanski pisac Šehan Karunatilaka osvojio je Bukerovu nagradu ove godine za svoj drugi roman, „Sedam meseci Maali Almeide“.
Tema i radnja romana preispituju nasleđe Šri Lanke, građanski rat koji je trajao od 1983. do 2009. i kolonijalnu istoriju zemlje koja trenutno prolazi kroz tešku ekonomsku krizu i bori se sa nestašicom hrane i goriva i inflacijom.
Roman je opisan kao mešavina političke satire, misterije i crne komedije o zagrobnom životu, smešten u Šri Lanku kasnih 1980-ih za vreme građanskog rata.
Glavna junakinja Malinda Maali Kabalana, ratna fotografkinja, budi se u nekoj vrsti čistilišta nakon smrti, i ima sedam dana da reši sopstveno ubistvo i da odvede jednu devojku i momka do sakrivenih fotografija koje inkriminišu lokalne i strane vlasti i dokumentuju zločine za vreme rata.
Karunatilaka je tek drugi pisac sa Šri Lanke koji je osvojio Bukerovu nagradu, prvi je bio Majkl Ondatšij za roman Engleski pacijent, dok je prošle godine u užem izboru bio njihov zemljak Anuk Arudpragasam sa romanom koji se takođe bavi posledicama građanskog rata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.