U trendu

Pisci i pirati

Poslednjih godinu dana se jako mnogo govorilo o pirateriji na Internetu: zaključak mnogih istraživanja je da se kopira i razmenjuje ogroman broj fajlova, zaštićenih autorskim pravima. Softver, muzika, filmovi, fotografije… Oko muzičke piraterija se i podigla najveća „prašina“, jer je 5 najmoćnijih muzičkih kuća tužilo Napster, servis koji omogućava razmenu MP3 fajlova.

Muzička industrija je bitku dobila, Napster je „na izdisaju“, a čitav ovaj proces je pokrenuo pitanja koja se tiču piraterije i u drugim oblastima. Trenutno se filmska industrija pita kako da spreči neovlašćeno kopiranje i razmenu filmova na Internetu: da li će i kakvo rešenje pronaći, još uvek nije najjasnije. Čini se da sudskih procesa neće biti, jer se filmska piraterija ne odvija preko centralizovanih servisa, kakav je Napster, već na manje organizovan i očigledan način.

U raspravama o pirateriji, skoro potpuno je zapostavljena oblast piratizovane literature na Mreži. Prvo ozbiljnije istraživae na ovu temu je sprovela britanska softverska firma Envisional koja, između ostalog, izrađuje i programe koji omogućavaju otkrivanje piratskih kopija tekstova i knjiga na Internetu. Prema rezultatima njihovog istraživanja, na Mreži je trenutno dostupno blizu 7.300 knjiga koje su zaštićene autorskim pravima. Na Internet piratske kopije uglavnom dospevaju tako što se štampana izdanja skeniraju, prebacuju u digitalni oblik, a zatim i postavljaju na sajt, sa kojeg mogu slobodno da budu učitane.

Ređe se dešava da knjige već postoje u elektronskom obliku, i da hakeri razbijaju zaštitu. Manji broj slučajeva ovakve vrste piraterije se javlja, pre svega, i zbog toga što je elektronskih izdanja, posebno pripremljenih za Internet ili specijalizovane uređaje-čitače, još uvek malo. Izdavači se, svesni opasnosti, nerado odlučuju na objavljivanje knjiga u elektronskoj formi.

Firma Evisional navodi i koji su to autori najpiratizovaniji i čije knjige su najugroženije neovlašćenim kopiranjem. Ubedljivo na prvom mestu se nalazi majstor horora Stiven King (Stephen King, na slici), koji se i sam oprobao u elektronskom izdavaštvu. Slede ga Džon Grišam (John Grisham), Teri Pračet (Terry Pratchett), Irvin Velš (Irvine Welsh), Daglas Adams (Douglas Adams), Tom Klensi (Tom Clancy)… U samom vrhu po broju neovlašćenih kopija prisutnih na Internetu se nalazi i serijal o Hariju Poteru: dostupni su svi nastavci sage o malom čarobnjaku. Ova lista otkriva i ukus surfera-ljubitelja književnosti, koji uglavnom naginju hororu, fantastici i naučnoj fantastici.

Srodne teme:

  • Stiven King podneo račun čitaocima
  • Stiven „The Spooky“ King priprema pozorišnu predstavu
  • Hari Poter, Leni Rifenštal i Boris Jeljcin na Franfurtskom sajmu
  • Počela sa radom oficijelna Hari Poter web-stranica
  • Frederik Forsajt na Mreži
  • Elektronske knjige na Franfurtskom sajmu
  • Cyber-izdanja za prave čitaoce
  • Virtuelna evropska biblioteka
  • Umrežavanje biblioteka

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.