U trendu

Piscu Slobodanu Vladušiću nagrada „Beskrajni plavi krug“ za najbolji roman

NOVI SAD – Nagrada „Beskrajni plavi krug“ za najbolji roman 2021. godine pripala je „Omami“ Slobodana Vladušića jednoglasnom odlukom žirija, saopštila je danas Matica srpska. „Vladušić je romanom ‘Omama’ odao počast životu i delu Crnjanskog, premreživši ga profinjenim dijalogom sa njegovim celokupnim delom“, navodi se u odluci žirija.

Članovi žirija Aleksandar Jovanović, Nebojša Lazić, Jelena Marićević Balać, Goran Radonjić i Mladen Šukalo ocenili su da je Vladušić stvorio „tamnu i duboku sliku modernog vremena, sa Berlinom tridesetih godina, u kojem se kao u žiži ukrštaju pojedinačne i kolektivne sudbine i naslućuje zlokobno vreme koje nam dolazi iz prošlosti i budućnosti“.

„U složenom pripovedačkom postupku, izgrađenom na veoma dobrom poznavanju istorijske i kulturne građe, ostvaruje se autentičan romaneskni svet, pomeren i realan u isti mah“, navodi se u odluci.

„Omamu“ (2021) je objavila Laguna, a Vladušiću će nagrada biti uručena 30. novembra u Matici srpskoj u okviru manifestacije „Dani Miloša Crnjanskog“.

U užem izboru za „Beskrajni plavi krug“ Matice srpske bili su „Klobuk“ Petra Sarića i „Nebo, tako duboko“ Vesne Kapor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.