U trendu

Platforma Z. Balkana za kulturu ima veliki potencijal

TIRANA – Srbija je posvećena regionalnoj saradnji, a Platforma za Zapadni Balkan ima značajan potencijal u procesima evrointegracija koje su prioritet čitavog regiona, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković na Ministarskom sastanku za kulturu u Tirani.

„Zato i današnje pokretanje Platforme Zapadnog Balkana za kulturu ima značajan potencijal razvoja regionalne saradnje na planu kulture i može predstavljati jedan od njenih ključnih oslonaca, posebno kroz sinergiju sa drugim regionalnim inicijativama“, istakla je Gojković.

Ona je napomenula da je među važnim inicijativima i „Otvoreni Balkan“ i da je značajno što je u okviru nedavnog samita na Ohridu između Srbije, Albanije i Severne Makedonije potpisan važan dokument o saradnji upravo u oblasti unapređenja kulturne saradnje.

Govoreći o temi sastanka „Uloga mladih u zaštiti i promociji kulturnog
nasleđa u kontekstu Evropske godine mladih“ Gojković je naglasila da su teme mladih i kulturnog nasleđa čvrsto povezane i da je Evropska godina mladih dobra prilika da se potvrdi posvećenost saradnji po tim pitanjima.

Kako je istakla, veće uključivanje mladih moguće je obezbediti kroz projekte koji jačaju njihovu aktivnu ulogu, kroz razvoj kulturnih potreba
dece, kao i kroz jačanje kapaciteta omladinskih organizacija.

Gojković je navela da među glavne zadatke u tom okviru saradnje spada zaštita kulturne baštine od svih vrsta izazova i oblika ugrožavanja i dodala da je važno napraviti konkretan korak u rešavanju ovih pitanja, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Gojković je rekla da je kulturna baština u našem regionu u dugom periodu izložena različitim oblicima ugrožavanja što, dodala je, jasno prepoznaju i međunarodne organizacije kao što je, pre svega,
UNESKO.

„Pored direktnog ugrožavanja kulturnog nasleđa iz politickih ili vandalskih motiva na delu je i ilegalna trgovina kulturnim dobrima koji vode poreklo iz regiona“, napomenula je Gojković.

Istovremeno, ukazala je da se mi nalazimo na ruti za krijumčarenje umetničkih dela koja vodi od Bliskog istoka ka Zapadnoj Evropi, te navela da je važna saradnja u iskrenom pokušaju da se ova pitanja reše, kao i da je istovremeno jasno da bez uključenja mladih u sve aspekte te saradnje teško da se na duži rok mogu savladati problemi sa kojima se suočavamo.

Govoreći o ulozi mladih u zaštiti kulturnog nasleđa, Gojković je ukazala da podaci govore da u Evropi opada interesovanje za studije koje su u vezi sa zaštitom kulturnog nasleđa, da se oseća nedostatak mladih u oblastima kao što je arhivistika, bibliotekarstvo, konzervacija stare i retke knjige i tekstila, te da je na regionalnom planu potrebno
osmisliti i koordinisati posebne mere za podsticanje mladih da se okrenu posebno ugroženim profesijama.

„Te mere, u dogovoru sa ministarstvima prosvete, mogu da budu posebne stipendije kao i volonterski programi sa mogućim zaposlenjem najkvalitenijih učesnika po njihovom završetku. Uporedo sa tim, potrebno je raditi više na podizanju svesti najmlađih o značaju nasleđa. U saradnji sa lokalnim muzejima i ustanovama kulture, moramo razviti savremene pedagoške programe i finansijski ih podržati“, rekla je Gojković.

Istakla je da Ministarstvo kulture i informisanja izuzetnu pažnju posvećuje pitanju sprečavanja ilegalne trgovine kulturnim dobrima i da je uključeno u podizanje kapaciteta MUP-a, Uprave carina i Tužilaštva radi efikasnije zaštite kulturnih dobara u zemlji i na graničnim prelazima.

Takođe, napomenula je da je urađena posebna baza podataka za ukradena i nestala kulturna dobra i da je u novom Zakonu o kulturnom nasleđu uvedena prvi put obaveza za evidentiranje nestalih i ukradenih kulturnih dobara.

Govoreći o značaju evropskog kulturnog naleđa, Gojković je među važnim projektima koji vrednuje zajedničko evropsko nasleđe istakla Evropsku prestonicu kulture i podsetila da Novi Sad ove godine nosi tu značajnu titulu, kao i da je njen glavni cilj stvaranje većeg uzajamnog razumevanja i zajedništva u Evropi, o čemu govori i glavni programski narativ Novog Sada 2022 – „Za nove mostove“.

Gojković je zaključila da moramo kulturno nasleđe da učinimo delom naše kulturne svakodnevice i jačamo svest o tome da je poštovanje kulturnog nasleđa temelj uzajamnog poštovanja i poverenja.

Sastanak u Tirani, na kome učestvuju ministri kulture u regionu, otvorili su evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel i generalni direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Temis Hristofidu, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.