U trendu

Plesna drama i izloĹžba povodom praznika Indonezije

BEOGRAD – Plesna grupa „Bidadari“ ambasade Indonezije večeras je predstavila dramski ples “Mandalika” u Narodnom pozoriĹĄtu, a povodom obeleĹžavanja 77. godiĹĄnjice nezavisnosti Republike Indonezije.

Ambasador Mohamed Čandra Viđe Jude pozdravio je publiku i sa zadovoljstvom rekao na engleskom „Full house“, da bi odmah ĹĄarmantno preveo na srpski jezik: „Mnogo je ljudi u sali“, na ĹĄta je dobio aplauz.

Ambasador je zatim naveo da je priča „Mandalika“ prenoĹĄena generacijama kao deo kulturnog nasleđa, da je vođa trupe „Bidadari“ već 18 godina Ivana AĹĄković, a da su njihovi rezultati uspeĹĄni, te da su gostovali na nekoliko festivala po svetu.

„Odlikuje ih veoma marljiv rad i posvećenost“, rekao je ambasador.

Gostovanje je realizovano u organizaciji Ambasade Indonezije u Beogradu, a produkciju komada u kojem učestvuju umetnici iz Srbije potpisuju „Mudra theater“ i „Bidadari Dance Studio“.
Osim plesne drame, održana je i izložba na kojoj su prezentovane najlepše turističke destinacije u Indoneziji, kao i tradicionalni muzički instrumenti Kolintang.
Plesni komad “Mandalika” je priča o legendi sa Lombok ostrva u Indoneziji, o princezi koja je poznata po svojoj lepoti i vrlinama tako da se za nju bore mnogi prinčevi iz drugih okolnih kraljevstva. Princeza Mandalika se na kraju žrtvuje da ne bih došlo do ratova između kraljevstava zbog nje.

Muzičko scenski plesni spektakl izvelo je 12 plesačica, dok je na velikom platnu prikazano najpre Sunce na zalasku, onda lepota mora, pomalo igra senki kroz siluete plesnih umetnica, a kasnije i vatra koja preti u trenutku dramatičnih dešavanja u ovoj koreodrami.

Muzički kvartet je pratio scensku priču, uz muzičku podlogu unapred snimljenih indonežanskih pesama.

Serija kulturnih aktivnosti je u realizaciji u organizaciji ambasade Republike Indonezije u Beogradu povodom obeleĹžavanja 77. godiĹĄnjice Dana nezavisnosti Indonezije, gde spada i predstava „Mandalika“.

Plesnu grupu “Bidadari” osnovala je ambasada Indonezije 2004. godine, a mnogi njeni članovi studirali su umetnost i kulturu u Indoneziji kroz program stipendija indonežanske vlade.

Srbije i Indonezije uspostavile su bilateralne odnose 1954. godine, a do sada su dve zemlje negovale prijateljstve odnose kroz saradnju iz oblasti trgovine, ekonomije, politike, obrazovanje, umetnost i kulturu.

Ambasador Indonezije zahvalio je na prisustvu ministarki Anđelki Atanasković, a na gostoprimstvu upravniku Narodnog pozorišta Svetislavu Gonciću, koji su na kraju predstave izašli na pozornicu da se slikaju sa umetnicima, a ambasador je Gonciću poklonio specijalan šal kao simbolični dar prijateljstva dve zemlje i negovanja međusobnih kultura.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.