U trendu

Plesni spektakl

Nedavno je u Beogradu otvoren četvrti beogradski festival igre, a publika u Centru „Sava“ ostala je bez daha uz dve koreografije velikog Jiržija Kilijana. Festival je otvorio Nebojša Bradić, koji ovu prestižnu manifestaciju zajedno sa balerinom Ajom Jung organizuje po četvrti put. Posle otvaranja se hiljadama ljubitelja plesa koji su preplavili gledalište Velike dvorane, obratio se i Pol Lajtfut, koreograf i plesač Holandskog plesnog teatra, čijim je spektakularnim nastupom započelo četvrto izdanje festivala.
Teatar čiji je podmladak oduševio beogradsku publiku na zatvaranju prethodnog festivala igre, predstavio se dvema koreografijama čuvenog Jiržija Kilijana, čije predstave u haškom plesnom teatru osvajaju svet već više od tri decenije. Ovogodišnji praznik plesa u Beogradu otvoren je baletom neverovatne ekspresivnosti – „Krila od voska“, dramatičnom koreografijom koja opčinjava nepredvidljivim komplikovanim pokretima. Prepuno gledalište, u kojem se našao i gradnonačelnik Haga i brojne druge ugledne zvanice, potom je oduševljeno propratilo i najnoviju Kilijanovu baletsku postavku – „Katran i perje“, dirljivu i misterioznu igru u potrazi za harmonijom i iskonskom lepotom koja se neprestano osorno prekida.
„Govori u svoje ime“ naslov je treće koreografije koja je, kao istinska oda telu i lepoti pokreta, Beograđane uspela da ostavi bez daha; potpisuje je bračno-koreografsko-plesački duo Pol Lajtfut i Sol Leon. Ova postavka je njihov zajednički pokušaj da predstave lepotu borbe i prožimanja vatre i vode, muškog i ženskog principa. Lajtfut već dvadeset godina razvija svoje umetničke potencijale uz velikog Kilijana, u kompaniji čiji je član i „naš Dorćolac“ Zoran Marković, plesač koji je posle dužeg vremena prvi put po otvaranju festivala zaigrao na „domaćem terenu“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.