U trendu

Počeci umetnosti

Na jugozapadu Francuske je otkrivena još jedna pećina sa crtežima naših predaka. Oblast Dordonja, poznata po brojnim arheološkim nalazima i pećini Lasko, ponudila je još jedno svedočanstvo o samim počecima umetničkog stvaralaštva.

Pećinu je otkrio speleolog amater u septembru 2000.godine, a otkriće predstavljeno javnosti tek početkom jula 2001. godine. Iako otkriveni crteži nisu najstariji poznati, njihova vrednost je izuzetna zbog očuvanosti i monumentalnosti nekih od kompozicija (slika bizona dugačkog 4 metra ili kompozicije na kojima se nalazi više od 40 figura).

Arheolozi su na crtežima prepoznali mamute, bizone, rinocerose i ljude, ali i životinje koje još uvek ne mogu da identifikuju. U pećini su pronađeni i ljudski ostaci, a dalja proučavanja pokazaće da li oni potiču iz perioda kada su slike nastale – pre oko 28.000 godina.

Zbog osetljivosti crteža i mogućnosti da budu oštećeni, pećina neće biti otvorena za javnost. Ministarstvo kulture Francuske razmatra mogućnosti kako da, ipak, predstavi bogatstvo budućim turistima. Za sada se pominju dva rešenja: izgradnja kopije pećine, ili upotreba modernih tehnologija iz domena virtuelne realnosti.

Srodne teme:

  • Izgradnja praistorijske pećine
  • Pećinski crteži stari 35.000 godina
  • Otkriven najstariji crtež žene

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Pošalji komentar