U trendu

Počela izgradnja replike neolitskog naselja u Staparima

UŽICE – Na lokalitetu donje Staparske banje, u okolini Užica, počeli su radovi na izgradnji replike neolitskog naselja, navodi se na sajtu Grada Užica.

Replika naselja, čiji su ostaci otkriveni na lokalitetima Male i Velike Gradine u Staparima, imaće pet objekata urađenih po ugledu na one koji su u neolitskom periodu postojali, kao i jedan savremen objekat u kome će biti suvenirnica i prostor namenjen za održavanje radionica za decu.

Osim toga, u naselju će biti postavljena i mini arheološka sonda za decu, streličarski poligon, kao i niz drugih sadržaja animacije za posetioce.

Kako se navodi na sajtu Grada, ukupna vrednost projekta je 600.000 evra, gde oko 450.000 finansira Evropska unija, dok partneri na projektu učestvuju sa oko 150.000 evra.

Učešće Grada Užica u tom projektu je oko 80.000 evra, od kojih 2,5 miliona dinara finansiraju Razvojna agencija Srbije i Ministarstvo kulture, jer su, kako se navodi, prepoznali značaj projekta za valorizaciju kulturnog nasleđa i lokalno ekonomski razvoj, dok je ostatak sredstava obezbeđen u gradskom budžetu.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković kaže da će arheološki park, zajedno sa Starim gradom predstavljati obogaćenu turističku ponudu koja će obezbediti da znatno više turista poseti Užice.

Dodao je i da će Užice uložiti i šest miliona dinara u infrastrukturne radove na izgradnji vodovoda i kanalizacije na toj lokaciji, koji će omogućiti izgradnju i dodatnih ugostiteljskih sadržaja u Staparskoj banji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar