U trendu

Počele probe nove drame “Godine vrana” Siniše Kovačevića

BEOGRAD – Ansambl Drame Narodnog pozorišta održao je danas prvu čitaću probu komada „Godine vrana“, po tekstu i režiji Siniše Kovačevića, a premijera je planirana za 10. mart 2022. na Velikoj sceni.

Drama je napisana prema istoimenom prvom romanu pisca Kovačevića, koji na autentičan način pripoveda o životu Beograda tokom Prvog svetskog rata.

Glavne uloge tumače Kalina Kovačević, Aleksandar Srećković/ Branislav Tomašević, Vuk Kostić/ Petar Strugar, Ljiljana Blagojević, Sonja Kolačarić, Hadži Nenad Maričić/ Bojan Krivokapić, Miodrag Krivokapić, Vladan Gajović, Lepomir Ivković.

U velikom ansamblu su i ostali glumci – Miloš Đorđević, Nemanja Stamatović, Uroš Urošević, Dušan Matejić, Dragan Sekulić, Predrag Miletić, Boško Puletić, Tanasije Uzunović, Darko Tomović, Brankica Zorić Vasović, Hadži Petar Božović, Dragan Nikolić.

Dramaturg je Danka Sekulović, a u umetničkom timu su i Geroslav Zarić (scenograf), Marina Medenica (kostimograf), Petra Fotez (kostimograf baletskih kostima), Borislav Dugić (kompozitor), Vladimir Petričević (muzički aranžmani i dizajn zvuka), Isidora Stanišić (koreograf).

Prvoj probi prisustvovali su v.d. upravnika Narodnog pozorišta Svetislav Goncić i direktorka Drame Molina Udovički Fotez koji su umetnicima poželeli srećan početak rada na novoj predstavi.

Roman “Godine vrana” dramskog pisca Siniše Kovačevića kao osnova za ovu dramu je uverljiva sudbina Beograda i Beograđana pre jednog veka, kako su analizirali iz izdavaštva “Vukotić Media”.

U pitanju je “monumentalni istorijski mozaik u mermeru, raskošna čitanka naše sudbine” tokom Prvog svetskog rata i prve godine slobode.

Debitantski roman Kovačevića je jezgrovit, raskošan, i predstavlja precizan autorov rečnik u kome se lako otkrivaju porodični odnosi, prevare, istine, spomenici, crkve.

Drama prema romanu predstavlja promrzli grad okovan ledom u kome stanovnici pale knjige i nameštaj da bi se barem malo ugrejali.

To je vreme neočekivanih ljubavi, oficirskih dvoboja, tihih sahrana, bežanja, spasavanja časti, prekog suda, vešala, izroda, vreme kada čak i “vrane napastvuju grad i nebo pretvaraju u crni oblak”.

Autor scenarija za film “Bolje od bekstva” i serije “Gorki plodovi”, poslednjih godina se dokazao i kao književnik, tako da je, osim navedenog dela, objavio i druge romane – “Osvajanje zavičaja”, “Gospodar greha” i “Reka sa četiri ušća”.

Nakon duže pauze i velikog uspeha sa komadom “Velika drama” u Narodnom pozorištu, gde su igrani i naslovi “Zečji nasip” i “Janez”, publika će konačno dočekati novi projekat Siniše Kovačevića.
U Zvezdara teatru se takođe pamte njegova dela – “Srpska drama” (kasnije film “Sinovci”), “Đeneral Milan Nedić” i “Virus”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.