U trendu

Počele probe predstave “Na pučini” u Šabačkom pozorištu

ŠABAC – Prva proba nove predstave “Na pučini” po tekstu poljskog dramatičara Slavomira Mrožeka, u režiji Ivana Tomaševića, danas je održana u Šabačkom pozorištu, saopštla je ta kulturna ustanova.

“Na pučini” je komedija koja se poigrava ozbiljnim temama – poštovanje i prijateljstvo, a premijera komada je planirana u martu, u skladu sa svim epidemiološkim uslovima.

“Videćemo kako se ove teme razvijaju kada se likovi nađu u ekstremnim situacijama kao što je boravak na pustom ostrvu posle brodoloma. U našem slučaju su to, u početku, tri normalne, kulturne žene koje, posle nekoliko provedenih dana bez hrane, dolaze do novih, interesantnih moralnih načela”, približio je radnju komada Tomašević.

“Takođe ćemo svedočiti kako se raznim metodama preko kocke, agitacije i glasanja na organizovanim izborima, sve do određivanja dobrovoljca koji će da bude pojeden, spasavaju ostale dve članice kao ostatak društvene zajednice”, dodao je reditelj.

Predstava je zamišljena kao sukob dva “naučna” gledišta koje zastupaju eminentni naučnici iz oblasti humanosti i morala.
U originalnoj verziji drama je pisana za pet muških likova, dok će u šabačkoj verziji sve uloge muškaraca imati žene,a dopisana su dva nova lika – dva naučnika, profesora, koje tumače muškarci.

Reditelj potpisuje još scenografiju i izbor muzike, kostime radi Selena Mladenović, a igraju: Dragana Radojević, Aneta Tomašević, Kristina Pajkić, Slađana Pajčić, Vladimir Milojević i Siniša Maksimović.
Slavomir Mrožek je bio poznati poljski dramski pisac, scenarista, karikaturista, satiričar, prozni autor, i u Srbiji su izvođeni njegovi komadi “Pešice”, “Policija”, “Emigranti” (tokom boravka u SAD upravo u ovom komadu je igrao Žarko Laušević pre skoro dve decenije).
Ostale drame u njegovom opusu igrane su svuda po Evropi: “Mučeništvo Petra Oheja”, “Ćuran”, “Karlo”, “Striptiz”, “Kinolog u nedoumici”, “Zabava”, “Čarobna noć”, “Tango”, “Kuća na granici”, “Četvorka”, “Srećan događaj”, “Klaonica”, “Grbavac”, “Triptih o liscu” (“Serenada”, “Lisac filozof”, “Lov na lisca”), “Krojač” i “Ambasador”.
Preminuo je 2013. u Nici, Francuska, u 83. godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.