U trendu

Počeli Mokranjčevi dani u Negotinu

NEGOTIN – Počeli su 54. „Mokranjčevi dani“, a otvarajući ovu manifestaciju u kompleksu Mokranjčeve rodne kuće u Negotinu ministar je kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao da ona slavi život i delo najistaknutije ličnosti srpske klasične muzike na prelazu iz 19. u 20. vek.

Kako je naveo, Stevan Stojanović Mokranjac je zaslužan za uvođenje srpskog nacionalnog duha u umetničku muziku.

„Ako je zadatak svake generacije koja postoji na nekoj sceni u datom istorijskom trenutku da sačuva kulturno nasleđe koje su joj preci ostavili, da ga obogati za doprinose svog vremena i tako sačuvanog i obogaćenog preda onim generacijama koje dolaze posle, onda ova manifestacija daje jedan od najznačajnijih doprinosa ovakvoj vrsti napora i truda“, rekao je ministar.

Mokranjac je snagom svog talenta posegnuo u duboke korene srpskog identiteta i kulture u potrazi za srpskom etnomuzikološkom tradicijom i zahvaljujući svom muzičkom talentu ali i velikom pregnuću i radu iz te riznice izvukao brojne dragulje i prikazao ih čitavom svetu, dodao je Vukosavljević.

Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin je poželeo dobrodošlicu gostima i uručio plaketu ministru Vukosavljeviću, dok je Bojan Suđić, dirigent i direktor muzičke produkcije RTS-a održao prigodnu besedu.

Posle ceremonije svečanog otvaranja u sali Doma kulture „Stevan Mokranjac“ održano je natpevavanje horova, trosatno takmičenje u kojem su učestvovali horovi iz Njujorka, Amsterdama, Podgorice, Skoplja, Zaječara i Valjeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.