U trendu

Pocelo 51. Brankovo kolo: Miri Banjac urucena Velika povelja

SREMSKI KARLOVCI – Na svečanom otvaranju 51. manifestacije „Brankovo kolo“ glumici Miri Banjac je danas uručena „Velika povelja Brankovog kola“ za životno delo, a „Statueta Branka Radičevića“ pesniku Bratislavu Milanoviću.

Pola stoleća od osnivanja „Brankovoga kola“ obeleženo je u Karlovačkoj gimnaziji pesničkim, dramskim i muzičkim programom, a Banjac je zahvaljujući se na priznanju nadahnuto govorila stražilovske Radičevićeve stihove prisećajući se ranijih nastupa na „Brankovom kolu“.

Kako je istaknuto, Banjac je dobila priznanje za dugogodisnsju saradnju i „nadahnuti doprinos lepoti poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pesnicima i ljudima na tragu božanskog dara Radičevića (1824-1853)“.

Obeležavajući 175. godišnjicu štampanja prve knjige Radičević pesma u Beču „Brankovo kolo“ je besedom o pesnikovom delu otvorio Milanović
istakavši da je Radičević bio „dar srpskom narodu kakav se dobija samo jedanput u čitavoj jednoj epohi“.

„Od objave njegovih pesama, u istoriji srpske poezije vreme počinje drukčije da se računa: poezija pre Branka i poezija posle. Bilo je i pre nagoveštaja da će se u srpskoj poeziji nešto promeniti. Prave promene doneo je on: njegov dar, strast prema poeziji i ljubav prema narodnom jeziku, njegova hrabrost pre svega“, ocenio je Milanović.

U pesničkom delu programa nastupili su Boško Suvajdžić, Laslo Blašković, Dragica Stojanović, Goran Labudović Šarlo, Julija Kapornjai, Jelena Vujanović, Dragana Lisić i Tamara Rener, a nastupili su i Hor i ansambl novosadske Zmaj-Jovine gimnazije, operska pevačica Vesna Aćimović u klavirskoj pratnji Maje Grujić i glumica Vesna Čipčić.

Kako je najavljeno, na Stražilovu će sutra biti položeno cveće i zapaljena sveća na Radičevićevom grobu, a to će učiniti Božidar Mandić, ovogodišnji dobitnik nagrade „Stražilovo“ za celokupni stvaralački opus, dok će kod „Brankovog čardaka“ i spomenika srpskom pesniku biti uručena nagrada „Stražilovo“ mladim pesnicima i održan tradicionalni „Stražilovski miting poezije“.

Manifestacija traje do 19. septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar