U trendu

Počeo 14. Festival filmske režije u Leskovcu

LESKOVAC – Dodelom nagrade „Živojin Žika Pavlović“ reditelju Goranu Markoviću, uz vatromet u čast filma, u četvrtak je otvoren 14. Internacionalni festival filmske režije – LIFFE u Narodnom pozorištu u Leskovcu, nakon čega je usledila premijera domaćeg filma „Nebesa“ Srđana Dragojevića.

Značajnu nagradu za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu proslavljenom reditelju uručio je njegov mlađi kolega i sin Živojina Pavlovića, Nenad Pavlović.

„Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da nagradu koja nosi ime moga oca, uručim mom profesoru Goranu Markoviću, vrsnom autoru koji je u jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji ostavio toliko ubedljiv trag da je to nemoguće opisati rečima“, rekao je Nenad Pavlović.

Zahvaljujući se na nagradi, filmski i pozorišni reditelj, scenarista, dramski pisac i književnik Goran Marković je nakon višeminutnih ovacija publike izjavio da mu je kolega Živojin Pavlović bio veliki uzor u umetničkom i moralnom pogledu.

„Bio je to jedan stameni, nerazrušiv čovek koji je pretrpeo razna iskušenja, a uvek je bio samo sa zamišljenim osmehom nad tim iskušenjima. Dobijao sam mnogo nagrada, ali ova je jedna od najvažnijih u mom životu“, naglasio je Marković.

Pre svečanog otvaranja, u Narodnom muzeju u Leskovcu Goran Marković je otvorio izložbu posvećenu njegovom kultnom delu – „40 godina filma ‘Majstori, majstori’ “ koju je priredila Maja Medić, a na kojoj su predstavljene fotografije Radeta Samardžića sa snimanja ovog reditelja, iz juna 1980. godine.

Umetnički direktor festivala, reditelj i producent Darko Bajić istakao je da LIFFE nastavlja da širi svoj put.

„Ono što svi mi želimo jeste da ovo bude festival koji će se i dalje boriti za slobodu autorstva, izraza, pre svega za dobar film. Želimo da idemo dalje i napravimo jedan evropski, svetski festival. Zato je tu i selekcija ‘Divlji film’ koju čine inovativni, hrabri filmovi“, najavio je Bajić.

Vatrometom u čast filma, gostiju festivala i ovogodišnjeg laureata nagrade “Živojin Žika Pavlović” počela je svečana ceremonija otvaranja 14. LIFFE-a.

Festival filmske režije u Leskovcu proglasio je otvorenim reditelj Srđan Dragojević, nakon čega je prikazan njegov najnoviji film “Nebesa”, koji je imao svetsku premijeru na festivalu u Lokarnu (Švajcarska), dok je u Srbiji priliku da ga vidi imala samo publika na zatvaranju 4. „Dunav film festa“ u Smederevu, krajem avgusta.

Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra, organizatora LIFFE-a, zahvalila se publici koja je svih ovih godina verno prisutna na festivalu.

„Ovaj festival raste zahvaljujući vama, leskovačkoj publici koju smo iznedrili, kao i našim divnim gostima. Festival je postao leskovački brend i zahvaljujući podršci Ministarstva kulture, grada Leskovca i gradonačelnika koji 10 odsto gradskog budžeta izdvaja za kulturu, što je danas retkost“, ukazala je Conić.

Slovenački producent Aleš Pavlin, član novoformiranog Umetničkog saveta festivala, istakao je da rado dolazi na LIFFE već godinama, a sada je doneo jednu dobru vest iz Slovenije.

„Restauriran je film ‘Doviđenja u sledećem ratu’ Živojina Pavlovića koji je sniman u Sloveniji. Nadam se da će premijera biti na sledećem LIFFE-u“, otkrio je Pavlin.

Na 14. izdanju festivala LIFFE biće prikazano 12 dugometražnih igranih filmova iz Srbije i celog regiona u Glavnom takmičarskom programu, uz veoma bogat prateći sadržaj koji čine razne tribine, predavanja, izložbe, promocije knjiga.

Biće prisutan i segment predstavljanja filmova u nastajanju (post-produkciji), kao što je „Trag divljači“ u režiji spomenutog Nenada Pavlovića, koji je ekranizovao prozu svog oca Živojina Pavlovića u ovom projektu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar