U trendu

Počeo 48. Skup slavista

BEOGRAD – Tradicionalni 48. Skup slavista (seminar srpskog jezika, književnosti i kulture) počeo je danas u Beogradu i trajaće do 21. septembra, u organizaciji Međunarodnog slavističkog centra.

Za vreme tronedeljnog boravka u Srbiji za studente slavistike će na Filološkom fakultetu u Beogradu biti organizovana nastava koja obuhvata predavanja iz srpskog jezika, književnosti i kulture.

Pored toga, biće organizovani fakultativni (specijalistički) kursevi iz savremenog srpskog jezika i savremene srpske književnosti, kurs za usavršavanje lektora, kao i kurs narodnih pesama i igara i “Mala škola rokenrola”.

Važan deo nastave su svakodnevna lektorska vežbanja i dodatni časovi konverzacije, na kojima strani studenti, raspoređeni po lektorskim grupama, proširuju i usavršavaju svoje znanje srpskog jezika.

Tokom svog boravka u Beogradu učesnici skupa će posetiti više naučnih i kulturnih institucija: Muzej Nikole Tesle, Muzej Vuka i Dositeja, Vojni muzej, Muzej Ive Andrića, Institut za srpski jezik, Institut za srpsku književnost i umetnost, Vukovu zadužbinu, Dositejevu zadužbinu i kraljevski dvorski kompleks Beli dvor.

U okviru stručnih izleta polaznici Skupa slavista će imati prilike da se upoznaju sa nizom kulturno-istorijskih spomenika kao što su manastiri Manasija i Tronoša, a predviđeni su i obilasci Valjeva i Brankovine, Novog Sada (Matica srpska) i Sremskih Karlovaca, kao i trodnevni boravak u Andrićgradu i Tršiću, sa planiranim učešćem na Vukovom saboru.

Svečano otvaranje skupa biće u ponedeljak, 3. septembra, na Filološkom fakultetu kada će se mladim slavistima obratiti doc. dr Bojan Tubić, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje, i Dragan Hamović, posebni savetnik ministra kulture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.