U trendu

Počeo 8. Beogradski festival evropske književnosti

BEOGRAD – Otvaranjem izložbe crteža i karikatura Predraga Koraksića Koraksa pod nazivom „Čarls Simić – Moj jedini pozitivni junak“, sinoć je u Domu omladine Beograd počeo 8. Beogradski festival evropske književnosti koji će se do 28. juna odvijati pod motoom „Najbolje od svega. Najbolje za sve“.

Osnivač festivala, direktor i glavni urednik izdavačke kuće „Arhipelag“, Gojko Božović istakao je da nastavljaju ono što su njihovi čitaoci podržali, a to je insistiranje na vrhunskoj savremenoj književnosti koja ne pravi nikakve kompromise, već od sebe i čitalaca zahteva samo najbolje.

„Mi verujemo da književnost treba da bude vidljivija u javnom prostoru nego što je sada i ako bude dovoljno vidljiva, biće svima dostupna i svi će imati dovoljno razloga za kvalitetnu vrhunsku književnost koja postavlja važna pitanja, preispituje stare istine, donosi nova saznanja i nije stvar puke zabave i lakomislenog sadržaja, već predstavlja susret sa najvažnijim pitanjima savremenog trenutka“, rekao je Božović Tanjugu.

Čitav festival je, dodaje, zamišljen u tom opsegu, od karikatura Predraga Koraksića Koraksa do novih pesama Ljubomira Simovića, od panela koji se bavi time da li je kritika u doba populizma i spektakla moguća do susreta i razgovora sa velikim piscima kao što su Ilija Trojanov (Nemačka), Jani Virk (Slovenija), Vlado Žabot (Slovenija), Eugen Šuljgin (Norveška) ili Darko Tuševljaković (Srbija).

„Ovogodišnje učesnike povezuje iskreno nastojanje da se suoče sa pitanjima koja danas oblikuju savremenu evropsku književnost i savremeno evropsko društvo. Kada čitamo roman Jana Virka ‘Poslednje Sergijevo iskušenje’, vidimo da je to velika priča o istočnoevropskoj tranziciji, a kada s druge strane čitamo Eugina Šuljgina i roman „S nekog drugog sveta’, vidimo Tursku u kojoj se odvijaju procesi koji utiču mnogo šire od te zemlje. U Simovićevim pesmama vidimo koliko on izoštreno posmatra savremeni trenutak“, primetio je Božović.

Pravi izazov savremene književnosti, smatra, jeste kako da ostane na nivou onoga što je najbolje i najzanimljivije, a istovremeno da se okrene pitanjima ovog trenutka, savremenog društva.

I u susretu Koraksa i Čarsla Simića, koji se vidi na izložbi predstavljenoj u Domu omladine Beograd, Božović posmatra dvojicu umetnika koji veruju da treba da oblikuju kritički izoštrenu sliku sveta.

Za srpsko izdanje Simićeve knjige „Čudovište voli svoj lavirint“, koju je „Arhipelag“ objavio prošle godine, sa kratkim esejima, aforizmima i zapisima iz pesnikove beležnice, Koraks je uradio ilustraciju naslovne strane i piščev portret, kao i nekoliko crteža inspirisanih tom Simićevom knjigom, nekoliko njegovih karikatura i sve to je večeras prvi put izloženo kao celina, kao „trag dijaloga dvojice umetnika i kritičkih intelektualaca našeg vremena“.

„U tom susretu dvojice savremenih umetnika i kritičara, imamo podsećanje da i umetnost i književnost treba da nas suoče sa licem stvarnosti“, istakao je Božović otvarajući izložbu i festival.

Beogradski festival evropske književnosti obuhvatiće tokom narednih dana šest čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, što je počelo večerašnjim gostovanjem Ilije Trojanova, zatim panel o kritici u doba populizma i spektakla i četiri projekcije filmova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.