U trendu

Počeo Forum o opravdanju stvaralaštva u Beogradu

BEOGRAD – Međunarodni „Forum o opravdanju stvaralaštva“ posvećen temi „Entropija i stvaralaštvo“ počeo je večeras u Narodnom pozorištu u Beogradu.

U radu dvodnevnog skupa, u organizaciji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul), Narodnog pozorišta i Srpskog filozofskog foruma, učestvuju priznati naučnici, fiolozofi i umetnici iz sveta i Srbije.

Pokrovitelj skupa je Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Prve večeri na skupu su učestvovali kreator modnog brenda Autentiks Hans Majer-Ajhen i belgijski fizičar Iv Kudano, stručnjak za kvantnu fiziku, logiku i filozofiju.

Video linkom se u raspravu uključila fizičarka Rafaela Fontana iz Nacionalnog instituta za optiku iz Firence koja istražuje upotrebu optike u istoriji umetnosti.

Učesnici su bili i fizičar Branko Kolarić, filozof Nikola Kajtez, autor knjiga poput „Opravdanje stvaralaštva“ i „Filozofija entropije“, i pisac romana „Zabluda Svetog Sebastijana“ i „Tiho teče Misisipi“ Vladimir Tabašević.

U svom uvodnom izlaganju Kajtez je primetio da u slučaju da je svaki sistem urušiv i u njemu vlada sila entropije onda je značaj stvaralaštva ontološki i kosmološki.

Kajtez je, između ostalog, rekao da svaki događaj troši resurse ali i proizvodi, a stvaralaštvo postaje nešto što je bazični preduslov postojanja.

Prema njegovim rečima, svet potpunog determinizma i slučajnosti je besmislen, ali je smislen svet preplitanja determinizma i slučajnosti.

„U toj borbi, trci i preplitanju procesa mi dobijamo nekakav smisao postojanja. Stvaralaštvo je proces dobrodošao i nužan u postojanju. Nema postojanja bez stvaralaštva“, naveo je Kajtez.

Fizičar Kudano je govorio o odnosu kvantne mehanike na stvaralaštvo i entropiju, i primetio da je rasprava između nauke, umetnosti i filozofije osvežavajuča ideja.

Portparolka Zaprokula Jelena Đorđević rekla je Tanjugu da je forum zamišljen kao „interesantan spoj filozofije, kulture i nauke, sa elementima popularne kulture“, sa nastupima pantomimičara Marka Stojanovića i plesača sa UV svetlima.

Govoreći o temi skupa, Đorđević je podsetila na stav filozofa Nikole Kajteza da je u čoveku stalno prisutna borba između stvaranja i uništavanja iz čega proizlazi pitanje da li je on stvaralac ili uništitelj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.