U trendu

Počeo program Paralele i sudari na Paliću

PALIĆ – Takmičarski program “Paralele i sudari” na Festivalu evropskog filma Palić otvoren je večeras projekcijom ostvarenja „Vizija leptira“ reditelja Maksima Nakonečnija, koji se predstavio posetiocima u bioskopu „Abazija“.

Otvarajući „Paralele i sudare“, selektorka programa Julija SInkevič je navela da je „Vizija leptira“ poseban film za nju kao Ukrajinku, koji je snimljen pre invazije, ali se „iz njega vidi dosta toga o onome što je usledilo“.

Nakonečni je rekao da njegov film nije zasnovan na stvarnim događajima, ali da ipak ima veoma duboke korene u stvarnosti.

Porodična drama „Vizija leptira“ govori o Lidiji koja se vraća u rodnu Ukrajinu nakon zarobljeništva u ratom pogođenim krajevima, gde je silovana i ostala trudna, da bi se utvrdilo da je prekasno za pobačaj.

„Nadam se da će vam kao publici film doneti više razumevanja kako je bilo ovih proteklih osam godina i šta znače nama Ukrajincima“, naveo je Nakonečni.

Zbog nestanka struje na Paliću film “Budale” Tomaša Vasilevskog umesto danas popodne u okviru „Paralela i sudara“ biće prikazan u ponedeljak.

U okviru „Paralela i sudara” do kraj Palićkog festivala 22. jula biće prikazani i filmovi “Tiha zemlja” Agnješke Voščinske, “Granice ljubavi” Tomaša Vinskog i “Igrani film o životu” Dovil Šarutit.

Tu su i “Anadolski leopard” Emrea Kajisa, “Bioskop Sabaja” Orita Fouksa Rotema, “Vlažan pesak” Elene Naveriani, “Izbrisati Franka” Gabora Fabricijusa i “Ujak” Davida Kapaca i Andrije Mardešića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.