U trendu

Počinje Profest, snažna podrška Pokrajine

NOVI SAD – Odlična saradnja Republike Srbije s Ruskom Federacijom ogleda se i u održavanju Festivala „Profest“ čiji su unazad sedam godina partneri i prijatelji televizijske kompanije Moskovskog regiona i Podmoskovlja, izjavila je danas u Novom Sadu vojvođanska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.

Na sastanku s delegacijom „Profesta 2018“ i moskovskog festivala „Bratina“, ona je, naglašavajući značaj saradnje dve zemlje, ona je rekla da učešće 182 rada, autorske reportaže u radijskoj i televizijskoj konkurenciji iz 12 zemalja Podunavskog regiona, daje težinu festivalu.

„Pripala mi je čast da sutra dodelim nagrade, na osnovu odluke stručnog žirija i da izrazim spremnost Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata na očuvanju odnosa s moskovskom ‘Bratinom'“, kazala je Miloševićeva.

Deveti po redu Festival autorskog filma zemalja Podunavskog region (Profest) počinje danas u Bačkoj Topoli, na Panoniji, u organizaciji Doo „Impres“ iz Bačke Topole.

Sutra uveče na Panoniji će biti održana svečanost dodele nagrada i priznanja „Profesta 2018“, koje će najuspešnijim po odluci stručnog žirija festivala uručiti Dragana Milošević.

Generalni medijski sponzor je Javna medijska ustanova Radio-televizija Vojvodine, a pokrovitelj je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Po rečima predsednika Upravnog odbora festivala Rajka Vulina, ove godine je konkursna tema bila „Lepota razlika“ za televizijske reportaže u trajanju od 30 minuta i radijske reportaže u trajanju od 20 minuta.

„Teme su bile slobodne, tako da su sami autori birali da li će „lepotu razlika“ da prikažu kroz kulturu, tradiciju, običaje, istoriju, svakodnevni život i mnogi su u tome uspeli, tako da žiri ima veoma težak zadatak u izboru najboljih“, kazao je Vulin.

Prema njegovim rečima na ovogodišnji „Profest“ televizijske i radijske reportaže poslali su učesnici iz Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Mađarske, Rumunije, Slovačke, Češke, Ukrajine, Austrije, Nemačke, Bugarske i Srbije.

„Posebno mi je zadovoljstvo što smo ove godine, zajedno s moskovskim kolegama uveli još jednu kategoriju televizijskih dokumentarnih reportaža: „Moja Rusija – moj grad“, gde nam je stiglo 12 filmova odličnog produkcijskog, edukativnog i reportažnog kvaliteta, koje smo ustupili i Radio- televiziji Vojvodine, koja će ih emitovati kao serijal. Nadamo se da ih sledeće godine poslati u mnogo većem broju“, zaključio je Vulin.

Reči zahvalnosti uputio je i Albert Makarevič, art direktor festivala „Bratina“, koji je ovom prilikom uručio sekretarki Dragani Milošević i zvaničnu pozivnicu dolazak u Moskvu na festival, koji se održava od 3. do 7. oktobra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar