U trendu

Podeljene nagrade na takmicenju povodom Dana mađarske drame

NOVI SAD – Jubilarno 20. Dramsko takmičenje vojvođanskih mađarskih pisaca realizovano je u utorak na Dan mađarske drame u Novosadskom pozorištu, gde je publika mogla da gleda tri uzastopne predstave nastale samo dan ranije.

Koncept veoma jedinstvenog takmičenja podrazumeva da se u roku od 48 sati napišu tri nova, originalna dramska teksta, a da ih odmah tri reditelja postave na scenu i naprave čak tri predstave.

U tako kratkom roku angažovani su glumci iz Novosadskog pozorišta, Narodnog pozorišta Subotica, Pozorišta „Deže Kostolanji“, kao i studenti Akademije umetnosti.

Zajednički naslov predstava glasio je „Spašavanje mačke tokom utakmice“, a do njega se došlo sistemom slučajnog izbora, tako što su ga pisci izvukli iz šešira gde su bili iseckani naslovi iz dnevnog lista „Mađar So“ iz Budimpešte.

Predstave je gledao i ocenjivao tročlani žiri, na čijem je čelu bio predsednik Karolj Viček, koji je ovo takmičenje i pokrenuo pre 20 godina.

Njegove kolege na ovom zadatku bili su Gabriela Jonaš i Čaba Segi.

Žiri je odlučio da nagradu za najbolji dramski tekst dodeli Žoki Hernjak, priznanje za režiju Gabrieli Crnković, dok su glumci Judit Laslo i Atila Nemet proglašeni kao najbolji u tumačenju.

Prema glasovima publike od sinoć, najbolja predstava Dramskog takmičenja bila je ona prema tekstu Tamaš Celer Kiša, reditelja Jožefa Jambora.

„Mislim da svaka tema može biti inspirativna i što je teža ili udaljenija od oblasti mog interesovanja to me više inspiriše. Međutim, ovo je bio veoma težak zadatak zbog unapred određenog broja uloga i vremenskog ograničenja. Uprkos tome, osečam se kao da iza sebe imam jedan kreativan posao“, izjavila je nakon završetka pisanja dramskog teksta pobednica Žoka Hernjak.

Po završetku programa, dodeljene su i godišnje nagrade za sezonu 2020/2021, o kojima odlučuje publika.

Nakon što su sabrani glasački listići iz prethodne pozorišne godine, gledaocima su se, u pogledu sporednih uloga, najviše dopali Blanka Dieneš kao Julika u komadu „Seljačka opera“ i kao Pipi u „Nosorogu“, a Arpad Mesaroš u tumačenju Železničara u takođe „Seljačkoj operi“.

Istaknuta glumica Emina S. Elor je nagrađena za najbolju glavnu ulogu u predstavama „Mefisto“ i „Seljačka opera“, dok je Bence Salai bio najbolji u tumačenju glavne muške uloge u spomenutoj „Seljačkoj operi“.

Pored toga, pozorište je dodelilo nagradu za najboljeg radnika iza kulisa, za šefa scene Dejana Ubornjija, a proglašeno je i jedno šaljivo priznanje „Zoltan Puškaš – pirsing za pupak“, koje se dodeljuje za najkomičniji peh u izvedbi predstave, ovog puta ono je pripalo Arpadu Mesarošu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.