U trendu

Pokrenuta inicijativa da se zastiti bivsa Zeleznicka stanica

BEOGRAD – Ministarstvo kulture i informisanja pokrenulo je inicijativu uz saglasnost sa Beogradom na vodi doo da se oko prostora nekadašnje Železličke stanice postavi privremena ograda, kako bi se omogućio bolji nadzor i kontrola zgrade, ali i sprečio prilaz neovlašćenim licima.

Istorijski muzej Srbije je u više navrata tokom prošle i ove godine upozoravao nadležne na problem sa licima koji neovlašćeno ulaze u prostor zgrade nekadašnje Železničke stanice, oštećuju objekat i ostavljaju đubre.

Resorno ministarstvo je na opasnost da objekat bude uzurpiran i oštećen od strane neovlašćenih osoba ukazalo još tokom marta 2021. godine, kada je Ministarstvu unutrašnjih poslova uputilo dopis sa zahtevom da omoguće obezbeđenje zgrade bivše Železničke stanice u neprekidnom režimu dežurstva.

„Zbog velikog broja prozorskih otvora i ulaza na samom objektu koji su orijentisani na različite strane, posebno prema zadnjem delu, u više navrata smo kod nadležnih apelovali na postavljanje ograde neposredno uz zgradu kako bi se onemogućio direktan prilaz objektu, do trenutka početka radova“, saopštili su iz Ministarstva kulture i informisanja.

Krajem marta Zaključkom Vlade, Muzeju je dodeljena na korišćenje ceo prostor Glavne železničke stanice, ukupne površine 8.000 kvadratnih metara.

U toku su istražni radovi, snimanje i premeravanje prostora, otvaranje sondi i utvrđivanje konstruktivnih elementa gradnje u cilju izrade projektne dokumentacije.

Projektant „Mašinoprojekt“ priprema projektno tehničku dokumentaciju za adaptaciju, sanaciju i rekonstrukciju, koja treba da bude završena do kraja novembra meseca.

Sredstva za početak radova su rezervisana i po dobijanju dozvola za radove biće raspisan tender za izvođenje.

Paralelno sa pripremom dokumentacije za koju je opredeljeno 29 miliona dinara, Ministarstvo je u budžetu za 2022. obezbedilo i 21.410.000 dinara za pripremu stalne postavke.

U toku je izrada insignija vladara iz prednemanjićke i dinastije Nemanjića, krune, odežda, oružje i drugih dragocenosti kojima će biti predstavljena srpska srednjovekovna država, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar