U trendu

„Polje puno bisera“ u Pozorištu lutaka „Pinokio“

Predstava za decu i odrasle „Polje puno bisera“ Aleksandra Konrada, u adaptaciji i režiji Vladimira Lazića biće premijerno izvedena danas u Pozorište lutaka „Pinokio“.

Ova predstava na jedinstven način podržava kampanju „Negujmo srpski jezik“ i nastala je uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Autorsaki tim predstave, pored Lazića, čine dramaturg i pisac songova Željko Mijanović, kompozitor Ljuba Ninković, scenograf Miloš Pavlović i Ferid Karajica koji je zadužen za scenski pokret.

Nevidljivi junak ove predstave je srpski jezik, a tekst je zasnovan na jezičkoj tradiciji i nasleđu koji su utemeljili prosvetitelji Vuk Karadžić i Dositej Obradović.

Kroz zanimljivu radnju, jezičke bravure, brzalice, mozgalice, zagonetke i muzičke numere komad skreće pažnju na bogatstvo srpskog jezika.

„Polje puno bisera“ je priča o pozorišnoj trupi koja je angažovana da nasmeje narod za koji se tvrdi da ih niko nikada nije video da se smeje.

Dramaturg Željko Mijanović kaže da je „Polje puno bisera“ pozorišna igra koja svoje nadahnuće pronalazi u bogatoj riznici Vuka Stefanovića Karadžića u kojoj je sakupljeno naše usmeno književno blago.

„Ova vesela priča o glumačkom hlebu sa sedam kora, pokušaj je da sevukovski jezik oživi kroz bajkoviti zaplet o putujućoj glumačkoj držini čiji je zadatak da zasmejava narod u zemlji u kojoj se više niko ne smeje“, ističe dramaturg.

U strahu od pokrovitelja, škrtog i nemilosrdnog kneza, dovitljivi komedijaši pokušavaju da izvrše svoju misiju i izbegnu surovu kaznu.

„Ne bi li zasmejali i samog gospodara, iz svog glumačkog arsenala, kao iz nekog čarobnog džaka, oni vade bisere narodnog umotvorstva, raspevane brzalice i bajalice, duhovite zagonetke, zaumne pitalice i pesme u kojima se neprestano ogleda neodoljiva potreba za muzičkim ritmom i igrom“, objasnio je Mijanović

Igraju Duško Radović, Dragana Vasić, Goran Popović, Željka Mandić, Lako Nikolić, Zorana Milošaković-Tasić, Biljana Mihajlović i Ivana Todorović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.