Položaj pozorišnih umetnika u doba korone na tribini 27. jan

BEOGRAD – Onlajn tribina pod nazivom ,,Položaj pozorišnih umetnika u doba korone i potencijalna rešenja” biće održana 27. januara u 20 satipreko Zoom aplikacije, u organizaciji kulturne platforme PlayBox iz Beograda.

Učesnici tribine su upravnik Teatra Vuk i glumac Svetislav Bule Goncić, profesor sa FMK Goran Tomka, direktorka marketinga pozorišta Boško Buha Ivana Dedić, autor projekta remedijacije pozorišta PlayBox Ivan Janković i advokat Dušan Miletić.

Govornici tog panela baviće se, kako i sam naslov kaže – problemima i potencijalnim rešenjima koja će pozorište vratiti gledaocima, a posao umetnicima i samom teatru.

Pozorišta se suočavaju sa ogromnim gubicima, kao i sami glumci, dok je prelazak u onlajn okvire tek potencijalno rešenje.

Ipak, na tom putu stoje mnogi pravni problemi, posebno sa autorskim pravima.

O svemu tome i o drugim temama govoriće navedeni učesnici tribine, gde će na samom kraju i publika imati prilike da postavlja pitanja sagovornicima.

,,Ovo je jedinstvena prilika da se kao pozorišni stvaraoci i ljubitelji pozorišta sastanemo u virtuelnom prostoru i započnemo tradiciju ovakvih susreta u budućnosti”, izjavio je organizator tribine i autor projekta PlayBox Ivan Janković, trenutno na master studijama Fakulteta za medije i komunikacije.

On navodi da će učesnici tribine imati priliku da otvoreno razgovaraju o izazovima sa kojima se sreću pozorišni umetnici u doba pandemije, predlože kreativna rešenja i ukažu na brojne mogućnosti koje sa sobom nose nove saradnje.

“Trudićemo se da maksimalno iskoristimo ograničeno vreme naših gledalaca, da ukažemo na neke od načina na koje je publici moguće pružiti nezaboravno iskustvo uživanja u omiljenim predstavama posredstvom novih medija”, zaključio je Janković.

PlayBox je platforma za dostupnost teatra u online svetu, koja ima cilj da omogući publici pristup predstavama različitih pozorišta iz čitave Srbije, bez obzira na to gde se nalaze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.