U trendu

Popivoda: Ujedinjeni svet protiv neoliberalnog kapitalizma

BEOGRAD – Dugo očekivani dokumentarac Marte Popivode „Pejzaži otpora“ biće prikazan u subotu uveče u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, okviru programa Beldoks festivala a rediteljka za Tanjug kaže…

Film Pejzaži otpora nastao u koprodukciji Srbije, Francuska i Nemačke.

Ostvarenje koje je Popivoda radila skoro 10 godina beleži putovanje kroz sećanja antifašističke aktivistkinje i borca Sonje (97), jedne od prvih partizanki u Srbiji, koja je ubrzo po izbijanju rata uhapšena i deportovana u koncentracioni logor Aušvic.

Dok Sonja priča, gledaoci putuju kroz pejzaže njene revolucionarne mladosti – šume i planine Srbije i blatnjavi teren Aušvica, zabeležene onako kako izgledaju danas – kao i kroz njen mali stan u centru Beogradu, gde živi sa mužem i mačkom.

Kao sjajan pripovedač, Sonja je u stanju da priča o događajima iz prošlosti bez “naknadne pameti”, čime nas direktno prenosi u tu specifičnu atmosferu i način razmišljanja koji su iznedrili antifašistički otpor u Jugoslaviji.

Popivoda naglašava da je ideja i emocija koja preovladava u Sonjinoj priči najuzbudljiviji segment filma ali i njeno najvrednije otkriće u procesu nastajanja ostvarenja.

„Sonja nam je poručila da je otpor uvek moguć….Čak i u jednoj totalitarnoj situaciji kao što su užasi Aušvica. Za mene nejteže bilo da pronađem perspektivu filma u kojoj mogu da osvetlim Sonjino kazivanje kao veoma važno svedočanstvo u današnje vreme“ kazala je Popivoda.

Prema njenim rečima Sonjina priča je zapravo putokaz da kako da se danasnje generacije ujedine u borbi protiv neoliberalnog kapitalizma.

„Sonja govori o internacionalizmu u prepoznavanju socijalnih problema današnjice. Neliberalni kapitalizam je društveno uređenje koje bogate čini bogatijima, a siromašnje sve siromašnijima. nama je potreban ujedinjeni svet protiv neoliberalnog kaptalizma. Sa druge strane veliko je pitanje ko zapravo na globalnom nivou ima pravo na lečenje u medicinskoj krizi koja je zahvatila svet…Sonjina priča inspiriše ljude da učine nešto kako bi se takve socijalne okolnosti na globalnom nivou promenile“ kazala je Popivoda.

Kako kaže jačanje desnih i neofašističkih partija čiji predstavnici sve češće ulaze u evropske parlamente alarmiraju na akciju.

„Važno je sprečimo da nam se istorija ponovi“ poručuje Popivoda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar