U trendu

Popović: Njegomir svojim glasom afirmisala našu kulturu

BEOGRAD – Otišla je izuzetna umetnica koja spada u najznačajnije interpretatore narodne muzike u Jugoslaviji i Srbiji i koja je afirmisala našu bogatu kulturnu baštinu, kazao je danas Tanjugu hroničar pop kulture Predrag Peca Popović povodom smrti pevačice Merime Njegomir.

Popović je naglasio da je Njegomir poštovala muziku koju interpretira.

„Od kada je ušla u muziku Merima Njegomir je imala plemeniti odnos prema sopstvenom talentu i bogatoj kulturnoj baštini koju je tim glasom predstavljala. Njen glas je pretvorio neke pesme nastale u drugoj polovini 20. veka u tradicionale koji će ostati besmrtni…“, kazao je Popović.

Prema njegovim rečima, Njegomir je svoje mesto pronašla među najznačajnijim interpretatorima narodne muzike u Jugoslaviji koje kritika često naziva vedetama „srpskog sola“.

„Njegomir je svojim glasom i odnosom prema muzici stala u red sa Predragom Cunetom Gojkovićem, Vasilijom Radojčić, Predragom Živkovićem Tozovcem, Tomom Zdravkovićem…To su interpretatori koji su oživljavali najlepše u našoj narodnoj muzici i bili obožavani od naroda i stručne javnosti. Merima Njegomir spada u sam vrh naše narodne muzike“, kazao je Popović.

Merima Njegomir je preminula danas u 68. godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.