U trendu

Porodica Oskara Daviča poklonila rukopise Narodnoj biblioteci

Porodica i zakonski naslednici književnika Oskara Daviča poklonili su danas Narodnoj biblioteci Srbije celokupnu rukopisnu zaostavštinu književnika, najmlađeg člana nadrealističke gupe.

Davičova rukopisna zaostavština sadrži uglavnom njegova objavljena dela, više rukopisnih verzija, kao na primer romansirane autobigrafske knjige „Po zanimanju samoubica“, prepiske, pisma književnika Milovana Danojlića, Branka Aleksića i drugih.

U Davičovoj zaostavštini su i novinski članci, blokovi, pripreme govora za dodelu Njegoševe nagrade, polemički tekstovi u rukopisu, pripreme za izdavanje časopisa „Dalje“ čiji je bio osnivač i urednik, kao i sveske sa zapisima i beleškama i drugo.

Ugovor o poklonu potpisali su upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković, supruga Oskara Daviča Branka Davičo i ćerka Jana Davičo.
 
„Izuzetan je značaj za mlade istraživače i nova tumačenja Davičovog rada što je čuvanje i obrada rukopisne zaostavštine ovoga pisca povereno Narodnoj biblioteci Srbije“, rekao je Blašković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar