U trendu

Posetioci na Pulski festival mogu bez pasoša i testa

PULA – Pulski filmski festival koji će trajati od 17. do 24. jula u svom 68. izdanju biće održan pod uobičajenim epidemiološkim merama, ali bez Kovid-19 pasoša i negativnih testova, izjavila je direktorka festivala Gordana Restović danas na konferenciji za medije u Luna’s Baru hotela „Park Plaza Histria“ u Puli.
Restović je navela da će se program održavati na 15 lokacija od kojih su četiri rezervisane za filmski program sa više od 90 projekcija, a od filmova u konkurenciji biće 6 hrvatskih i 10 međunarodnih projekata.

Dodala je da se u suradnji sa Stožerom civilne zaštite Istarske županije Festival održava bez Kovid-19 pasoša i negativnih testova, ali uz neophodne mere koje podrazumevaju daće u bioskopima Arena, Kaštel, Kino Valli i Istarsko narodno kazalište, gde staje između 60 i 2000 ljudi, biti potrebno da publika dezinfikuje ruke prilikom ulaska u salu za projekcije, da nosi zaštitnu masku sve vreme, a u diktafon moraju da kažu svoje podatke ili da upišu svoje lične podatke uz popis za kontakte.
Restović je pomenula i prateće programe u galeriji poput izložbe „Marija Crnobori: osluškujući dah publike“ od 15. jula.
U petak u kinu Valli biće otvorena postavka „Tošo Dabac: barokni kadar Marije Crnobori“, nakon koje će uslediti predstavljanje knjige „Vremeplov 5“, posvećene glumicama rođenim na području Pule – Lauri Antoneli, Mariji Crnobori i Alidi Valli, a planirana je i projekcija filma „Barok u Hrvatskoj“ Oktavijana Miletića.
Iste se večeri u Galeriji Makina otvara se izložba „Silvestar Kolbas: Fotokemika i ja“. Reč je o izložbi fotografija proizvodnog pogona i zatečenih predmeta u bivšoj fabrici Fotokemika u Samoboru.
Ostale izložbe u kojima će posetioci moći da uživaju su Kinoteka u galeriji Amfiteatar i Mijene / Maree o rovinjskom likovnom krugu iz fundusa Muzeja Grada Rovinja u Muzeju savremene umetnosti Istre.
Gradonačelnik Pule Filip Zoričić rekao je na pres konferenciji da je filmski festival najvažniji događaj u gradu te da sam njegov naziv nosi karakter s kojim se predstavlja i na međunarodnoj sceni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.