U trendu

Posle 7 godina obnove počinje da radi pozorište u Vranju

VRANJE – Izvođenjem opere „Koštana“ u Vranju veÄŤeras će posle sedam godina biti otvorena obnovljena zgrada pozorišta „Bora Stanković“.

Zgrada pozorišta 2. jula 2012. godine je izgorela u poĹľaru, a u rekonstrukciju je uloĹľeno 380 miliona dinara, prenosi RTS.

U poĹľaru su tada uništeni – dvorana, bina, foaje, podrumski deo. Deo arhive, dokumentacija i neki kostimi sacuvani su, ali ošteceni zbog dima i čađi. Vatra je, prema prvim saznanjima, izbila iza Pozorišta, na bini diskoteke.

Postupak protiv osumnjicenih za podmetanje požara traje u Osnovnom sudu u Vranju, predmet je u završnoj fazi.

Prethodnih godina, glumci su i bez svoje scene bili uspešni na domacoj i medunarodnoj sceni.

„Tu se desio paradoks, mi smo 30 premijera izveli za sedam godina bez zgrade, i za to vreme osvojili brojne nagrade i imali ucešca na brojnim znacajnim festivalima, pre svega na Sterijinom pozorju dve godine zaredom, što se nikada u vranjskom pozorištu nije dogodilo“, navodi Bojan Jovanovic, glumac pozorišta „Bora Stankovic“ u Vranju.

Dela najpoznatijeg Vranjanca, po kome pozorište i nosi naziv, Bore Stankovica, oĹľivljavana su na pozornici više puta. Za pocetak rada u novoj zgradi na repertoaru su opera „Koštana“ Narodnog pozorišta u Beogradu, pa „Necista krv“ domaceg teatra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.