U trendu

Poslednje spisateljsko iskušenje

Iz knjige u knjigu Zoran Živković, jedan od najprevođenijih savremenih srpskih pisaca, dobitnik "Svetske nagrade za fantastiku", kao i nagrada "Miloš Crnjanski", "Isidora Sekulić" i "Stefan Mitrov Ljubiša", uspeva da iznenadi čitaoce neobičnim temama i likovima. Pošlo mu je to za perom i u najnovijem romanu "Pisac u najam".
Priča je zaista nesvakidašnja. Jednog jutra od anonimnog poštovaoca ugledni pisac dobija imejl sa čudnim predlogom: da za njega napiše roman i prepusti mu autorstvo za prikladnu naknadu. Zgranuti pisac upušta se u dopisivanje sa svojim poštovaocem, a istovremeno mu prispevaju imejlovi četvorice prijatelja spisatelja, koji očekuju različite vidove pomoći kako bi završil svoja započeta dela… I zaista, kuda bi se moglo dublje u književnom sunovratu od iznajmljivanja spisateljske usluge. Pojava doduše još uvek nije uzela maha kod nas, pa je Živkovićev roman još uvek deo fikcije, ali čim liberalni kapitalizam i kod nas bude preovladao, njegovo vrhovno božanstvo, tržište, iznedriće možda i ovakve ponude piscima. Verovatno će ih prihvatiti najpre oni koji se sada nad takvim idejama najviše zgražavaju.
Dakle, tema Živkovićevog romana je književno najamništvo, ali nije u pitanju satira čija je žaoka upravljenana razobličavanje dvoličnosti tobože vrlih prozaista koji će za prikladnu naknadu u potaji pristati da prodaju spisateljsku dušu đavolu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.