Poslednji dan sajma: Primopredaja Otvorene knjige Rumuniji

BEOGRAD – Primopredajom „Otvorene knjige“ koju je Amr Alguvejli, ambasador Egipta predao otpravnici poslova ambasade Rumunije u Srbiji Irini Elen Niti obeležen je poslednji dan Sajma knjiga u Beogradu.

Programi traju večeras do 21.00 sat, a o konkretnim podacima i utiscima o Sajmu knjiga u Beogradu govorila je Danka Selić generalna direktorka Beogradskog sajma.

„Ukupan broj učesnika koji obuhvata direktne i indirektne izlagače je 991 što je malo više od uspešne 2018. godine. Od toga je na Sajmu knjiga bilo prisutno 400 domaćih i 90 inostranih direktnih izlagača. Važna kulturna manifestacija održana je na više od 30 hiljada metara kvadratnih u tri najveće hale Beogradskog sajma. Realizovano od 685 programa što je za 78 više nego na prošloj manifestaciji“, kazala je Senić i dodala da je predstavljeno 9 izložbi.

Ona je istakla da tačni podaci o broju posetilaca Sajma još uvek ne postoje jer manifestacija traje do večeras.

„Jučerašnji dan je bio najposećeniji u istoriji Beogradskog sajma knjiga. Halama Beogradskog sajma prošlo nešto više od 40 hiljada ljudi“, kazala je Senić.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl je najavio da će Sajam knjiga sledeće godine trajati dan duže kako bi posetioci iz unutrašnjosti imali na raspolaganju dva vikenda na prestižnoj kulturnoj manifestaciji.

„Frankfurtski sajam knjiga je posvećen pre svega profesionalcima, a naš citaocima na što smo posebno ponosni“, kazao je Karl i zahvalio se ambasadoru Egipta na izvrsnom predstavljanju kulture i književnosti njihove zemlje.

„Isto to očekujem i od Rumunije, predstavnika naše naredne zemlje pošasnog gosta Sajma knjiga“ kazao je Karl.

Predsednik Egipatske Generalne organizacije za knjige Haitama Al Haj Alija napomenuo je da je delegacija Egipta naišla na izuzetno gostoprimstvo domaćina u Beogradu.

„Ova nedelja za nas nije bila samo poseta Sajmu knjiga već život u gradu koji je bio pun gostoprimstva i ljubavi prema nama. Pokazali smo naše umetničke i kulturne tačke i sasatali se sa srpskim izdavačima piscima i prevodiocima. Otrkrili smo da ono što nas spaja je mnogo jače od svega što nas razdvaja. Očekujem da sledeće godine na sajmu knjiga realizujemo zajedničke ideje sa našim prijateljima iz Srbije“, kazao je Al Haj Alija.

Ambasador Egipta u Srbiji Amr Alguvejli kazao je da su plodovi 111 godina diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije sakupljeni na beogradskom Sajmu, dok su začeci dugotrajnog prijateljstva usađeni u dušama posetilaca.

„U periodu od 20. do 27. oktobra, Srbija je viđena očima Egipćana, kraljice Egipta su progovorile na srpskom jeziku, a poezija svakodnevne Tržnice postala je božanstvena“, rekao je ambasador navodeći da su ova tri egipatska dela na arapskom jeziku, podeljena sa publikom Beogradskog sajma na srpskom. Priču o Egiptu ispripovedali su njegovi intelektualci, a knjiga je osam dana bila puls intelektualnog života, rekao je on.

„Jedna nedelja okupila je diplomate i romanopisce, književnike i izdavače, muzičare i plesače, pesnike i novinare, izlagače i publiku, komediografe i filmske reditelje“, naveo je on.

Kako je istakao, na pripovedanje putujućeg, tradicionalnog lutkarskog pozorišta Aragoz nastavila se fuzija klasike i foklora Baleta kairske opere.

„Mapa Egipta je iscrtana njihovim koreografskim pokretima. Dečja nevinost je obeležila umetničke radionice, a mudrost starijih je našla izraz na seminarima memoarske književnosti“, kazao je Alguvejli koji je dodao da su kulturni izdanci Egipta kao počasnog gosta Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, rezultat neprekidne nege „hortikulturista“.

‘Žetva je, ovoga puta, obnovljiva, i što je više konzumiramo, to će se ona više umnožavati. Upravo to je i sama priroda kulture, čija se istinska vrednost da primetiti tek kada je podelimo“, istakao je ambasador.

„Srbiju ste posmatrali očima Egipćana, a otkucaje egipatske kulture ste preneli u srca Srbije“, rekao je on zahvaljujući svima koji su doprineli održavanju Sajma knjiga.

Irina Elena Nita otpravnica poslova ambasade Rumunije u Srbiji zahvalila je na velikom poverenju da njena zemlja bude počasni gost na sledećem 65. izdanju Sajma knjiga u Beogradu.

„Naše učešće na Sajmu knjiga je potvrda bliskih literalnih veza između Rumunije i Srbije. Broj prevoda dela savremene rumunske književnosti poslednjih godina konstantno raste na čemu zahvaljujem srpskim izdavačima i našem partneru Ministarstvu kulture i informisanja.

Spremni smo da odgovorimo na interesovanje za rumunsku književnost u Srbiji i naši događaji će se odvijati na različitim mestima u Beogradu za vreme Sajma knjiga. Naše učešće naredne godine na Sajmu knjiga u Beogradu predstavlja uvod u saradnju Temišvara i Novog Sada koji je predstonica kulture 2021. godine“ kazala je Irina Elena Nita.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.