U trendu

Poštanske marke za istaknute umetnike Srbije i Nemačke

BEOGRAD – Pošta Srbije i Ambasada Savezne Republike Nemačke u Srbiji, promovisali su danas u Gete institutu u Beogradu emisiju prigodnih poštanskih maraka „Srbija-Nemačka 100 godina od rođenja velikih umetnika”.

Emisiju priređenu u čast velikana umetnosti druge polovine 20. veka, Jozefa
Bojsa i Dimitrija Bašičevića Mangelosa, čiji životi i umetnost su odabrani da svedoče o dubokoj povezanosti Srbije i Nemačke, predstavili su javnosti Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije, i NJ.E. ambasador Nemačke Tomas Šib, u prisustvu predstavnika Ministarstva spoljnih poslova Srbije Bojana Cvetkovića i direktora Gete instituta Franka Baumana.

„Ideja oko koje smo se okupili, bila je da na ovaj simboličan način damo doprinos daljoj izgradnji sveukupnih čvrstih veza Srbije i Nemačke.Kako je napomenuo uz privredno-razvojnu saradnju i jake ekonomske veze i razvoj investicija, želimo i da podsetimo na blisku povezanost i umetničke stvaralačke veze od mnogo decenija unazad, a jubilej rođenja velikih umetnika obeležen prošle godine, poslužio nam je kao motiv. Zahvalan sam ambasadoru Šibu i Gete institutu, na saradnji i podršci u realizaciji ovog filatelističkog izdanja, i posebno, savremenom istaknutom umetniku Selmanu Trtovcu, jednom od autora crteža na markama, koji nam je učinio posebnu čast i omogućio dodatnu vrednost našem izdanju sa pažljivo biranim motivima“, rekao je Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije.

Ambasador Tomas Šib ističe da je Jozefu Bojsu i Mangelosu bilo zajedničko to što su se egzistencijalnim pitanjima svoga vremena, suštinom i ulogom umetnosti posle Drugog svetskog rata.

„Pritom ih je povezivao zahtev da stvaraju nove impulse za društvene promene i za bolji svet vrednijim za život u njemu – zahtev koji je i danas aktuelan. Prigodnim poštanskim markama oživljavamo sećanje na ova dva velika umetnika. Radujem se što će obogatiti naše ionako bliske odnose u oblasti kulture”, izjavio je ambasador Tomas Šib.

Jozef Bojs, jedan od najznačajnijih umetnika 20. veka, posleratne Evrope i Nemačke, i Dimitrije Bašičević Mangelos, rodonačelnik konceptualne umetnosti na našim prostorima, imaju eksperiment, društvenu angažovanost i aktuelnost kao zajedničke karakteristike umetničkog izraza, koje emisija prigodnih poštanskih maraka podvlači i upoređuje.

Motivi na marki, vinjeti i kovertu: portret Dimitrija Bašičevića Mangelosa – crtež Selman Trtovac, grafit na papiru; „Hegel kritik der logik“ i „Glagoljsko slovo c“, radovi Dimitrija Bašičevića Mangelosa.

Motivi na drugoj marki, vinjeti i kovertu: portret Jozefa Bojsa; refleksija na performans „Kako objasniti sliku mrtvom zecu“ Jozefa Bojsa; refleksija na rad „La rivoluzione siamo noi“ Jozefa Bojsa – crteži Selmana Trtovca, grafit na papiru.

Stručnu saradnju obezbedila je dr Ivana Bašičević Antić, istoričarka umetnosti, a grafička realizacija izdanja delo je Jakše Vlahovića, kreatora maraka Pošte Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar