U trendu

Postavljeni temelji novom manastiru kod Jagodine

JAGODINA – U selu Šuljkovac, na brdu Ćelijan, oko 12 kilometara od Jagodine, juče je, polaganjem kamena temeljca počela izgradnja novog manastira, drugog na području Jagodine.

Temeljni kamen, za konak manastira, uz prisustvo velikog broja žitelja Šuljkovca, okolnih sela, Jagodine, Kragujevca i Rekovca i prestavnika Skupštine grada Jagodine, osveštao je vladika šumadijski Jovan sa lokalnim sveštenstvom.

Ovo će biti drugi manastir na području Jagodini, prvi „Jošanica“, deset kilometara zapadno od Jagodine, je izgrađen u 14. veku., u vreme kneza Lazara, po narodnom predanju da bi se „Knez Lazar u njemu venčao sa kneginjom Milicom“.

Ideju o izgradnji novog manastiraa dao je mesni sveštenik Slaviša Ilić, koji je i idejni tvorac, uz veliku podršku Odbora za izgradnju i vernika, izjavio je član Gradske uprave Jagodine Zoran Gligorijević.

Manastir se gradi na brdu Ćelijan, između Juhora i Crnog vrha sa pogledom na Dragocvetčku – Šuljkovačku kotlinu, s jedne i Lugomirsku kotlinu sa druge strane.

Zemljište za izgradnju manastira su poklonili meštani Šuljkovca, koje je očišćeno od korova, uređen i nasut put do gradilišta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.