U trendu

Potpisan Program saradnje u kulturi Srbije i Kine do 2024.

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković i ambasadorka NR Kine Čen Bo potpisale su danas u Vladi Srbije Program saradnje u oblasti kulture i umetnosti između Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Ministarstva kulture i turizma NR Kine za period 2021 – 2024. godine.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam imala prilike da razgovaram sa ambasadorkom Narodne Republike Kine o unapređenju naših bilateralnih odnosa, naročito u segmentu kulture i informisanja… Razgovarale smo o svim aspektima naše saradnje i veliko mi je zadovoljstvo što smo danas potpisale sporazum o saradnji u oblasti kulture“, izjavila je Gojković.

Prema njenim rečima, ovo je izuzetno važan sporazum „koji unapređuje našu saradnju i omogućava razmenu između ustanova kulture u svim oblastima“ – pozorišta, galerija, muzeja, arhiva, arheoloških istraživanja i drugih.

„Uz sporazum koji smo danas potpisale, radimo na još jednom važnom sporazumu, a to je Sporazum o sprečavanju ilegalnog uvoza i izvoza umetničkog blaga i kulturnog nasleđa, sprečavanja ilegalnog istraživanja i iskopavanja arheoloških nalazišta i zajedničke saradnje u sprečavanju krađe umetnina, čije smo žrtve“, najavila je Gojković.

Ambasadorka NR Kine Čen Bo istakla je da kulturna razmena predstavlja veoma važnu oblast „našeg sveobuhvatnog strateškog partnerstva“.

„Poslednjih godina naša saradnja u oblasti kulture postigla je konkretne i veoma bogate rezultate. Građani naših zemalja imaju veliko međusobno interesovanje za kulturu…Drago mi je što naši srpski prijatelji vole našu kulturu“, rekla je Čen.

Ističe da je sigurna da će naša saradnja imati veliki potencijal u budućnosti i da će njenom jačanju dodatno doprineti potpisivanje ovog Programa.

„Veoma sam zahvalna Vladi Republike Srbije i svim prijateljima za pomoć i podršku u izgradnji Kineskog kulturnog centra u Beogradu… Ušli smo u završnu fazu pripreme pred otvaranje i sigurna sam da će on postati nova platforma naše vrlo dobre bilateralne saradnje u oblasti kulture“, zaključila je ambasadorka NR Kine i dodala da će ubuduće biti postignuto još više rezultata saradnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar