U trendu

Potpisan protokol o saradnji Adligata i UKCG

BEOGRAD – U Srpskoj kući u Podgorici potpisan je protokol o saradnji između Udruženja književnika Crne Gore i Adligata, saopštili su iz Adligata.

U ime crnogorskog Udruženja ugovor je potpisao književnik Aleksandar Ćuković, u ime Adligata predsednik Viktor Lazić.

Udruženje književnika Crne Gore je Adligatu odmah poklonilo nekoliko desetina publikacija.

U Muzeju knjige i putovanja Udruženja Adligat postoji značajan bibliotečki, arhivski i muzejski fond u vezi sa Crnom Gorom – od rukopisa NJegoša na jednoj knjizi koju je na poklon dobio od ruskog cara, do slika Lubarde i legata književnika i umetnika sa tih prostora.

„Sa više od 30.000 bibliografskih jedinica publikacija u vezi sa Crnom Gorom, naša zbirka je značajan most sa našim susedom, prijateljima i rođacima koji žive u ovoj državi. Sada radimo na formiranju zasebne Zbirke Crne Gore u kojoj želimo da predstavimo kulturu, umetnost i naučna dostignuća stvorena zalaganjem ljudi sa tog prostora. Tim povodom je delegacija Adligata provela nekoliko dana u Podgorici, u druženju sa lokalnim piscima i intelektualcima“, izjavio je Viktor Lazić, predsednik Adligata.

„Posebna je čast i radost što su institucije poput Udruženja književnika Crne Gore i Udruženja za kulturu i umetnost Adligat iz Beograda prepoznale mnoštvo mogućnosti za razvoj tješnje saradnje i to odlučile ozvaničiti potpisivanjem ovog dokumenta. Iskreno se nadam da će se pred nama tek ukazati nepregledan spektar projekata u oblasti kulture koje valja realizovati na korist svih. Prepoznajući važnost ovakve vrste saradnje, Upravni odbor UKCG jednoglasno je donio odluku da se potpisivanje Protokola sa Adligatom realizuje u što kraćem roku. Sada smo tu, da udruženim snagama radimo za dobrobit knjige i kulture“, kazao je, između ostalog, Aleksandar Ćuković koji je u ime UKCG učestvovao u potpisivanju Protokola.

Narodna biblioteka Crne Gore i Narodni muzej Crne Gore takođe su izrazili spremnost da sarađuju sa Adligatom.

Biblioteka će poslati publikacije za Zbirku Crne Gore Muzeja knjige i putovanja, dok je sa direktorom Narodnog muzeja Crne Gore gospodinom Jakšom Ćalasanom održan sastanak i dogovorena je dugoročna saradnja dve institucije.

Ove saradnje su uspostavljene uz posredovanje ambasade Crne Gore u Beogradu i zalaganjem otpravnice poslova Ane Ražnatović.

Održan je sastanak i sa književnikom Andrijom Radulovićem, značajnim crnogorskim pesnikom i direktorom Direktorata za savremenu kulturnu produkciju pri Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore.

Radulović je poklonio potpisane svoje autorske knjige i izrazio spremnost da podrži projekte Adligata i da se angažuje na unapređenju fonda ovog Udruženja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar