U trendu

Povelja sa zlatnim pečatom Luja 14. predstavljen u Adligatu

BEOGRAD – Originalna povelja sa zlatnim pečatom francuskog kralja Luja 14., kralja Sunce, predstavljena je danas u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat u Beogradu.

Svečanosti u Adligatu prisustvovao je ambasador Francuske u Beogradu Žan Luj Falkoni, kao i prijatelji Udruženja operska diva Jadranka Jovanović, Brankica Janković, Adam Sofronijević, Vuk Mirčetić…

Osnivač i direktor Adligata Viktor Lazić napomenuo je da je veza između Francuske i Srbije duboka i trajna.

„Moja porodica se bavi kulturom i knjigom poslednjih 250 godina, ja sam deveta generacija koja nastavlja porodičnu tradiciju i na osnovu ličnog iskustva mogu vam reći da je Francuska kolevka iz koje je nikla srpska kultura. Moji preci su govorili francuski u 19. veku i saznavali o svetu i čitali svetsku književnost na francuskom jeziku kao i veći deo srpskih intelektualaca o čemu svedoči više od 200.000 knjiga na francuskom jeziku i o Francuskoj koje se nalaze u Adligatu, kao i pisma srpskih kraljeva koja su kod nas, a koja su skoro u celosti pisana na izvanrednom francuskom jeziku“, kazao je Lazić i dodao da su u Adligatu odlučili da formiraju posebnu zbirku sa dokumentima francuskih kraljeva i vladara, i to isključivo dokumenata koja su lično potpisali francuski vladari.

On napominje da su u tu svrhu angažovali čitavu mrežu Adligatovih članova i antikvara u svetu.

„Preko te mreže za Dan Adligata početkom godine stigla nam je originalna povelja sa potpisom Napoleona Prvog, a sada prikazujemo povelju Luja 14.

Na putu ka Srbiji i povelja Luja 15-og, koja je, takođe, već nabavljena za Adligat. Dugoročni cilj nam je da se formira posebna potkolekcija Burbona u kojoj bismo imali originalne dokumente sa potpisima svih Lujeva od Luja 10 do Luja 18-og, a zatim da se ta zbirka proširi na nabavku dokumenata sa originalnim potpisima svih francuskih vladara do današnjeg dana“, kazao je Lazić.

O samoj povelji se prema njegovim rečima ne znamo mnogo.

„Istoričari koji su zaduženi za njeno proučavanje nekoliko puta su tražili da produže rok za njeno detaljno proučavanje. Znamo samo da je datirana na 1672. godinu i da je troje istoričara iz Amerike i Srbije potvrdilo njenu autentičnost. Postavljena je, namerno, u kutak srpskih kraljeva, na sto Natalije Obrenović. Natalija je bila izuzetno vezana za Francusku, tamo je posle Majskog prevrata i živela i tamo se upokojila, a francuski jezik je bio službeni diplomatski jezik na dvoru Obrenovića“, kazao je Lazić.

Ambasador Francuske u Beogradu Žan Luj Falkoni se zahvalio Adligatu na ovako izuzetnom događaju.

„Uvek se odlično osećam u institucijama kulture u Srbiji. Počastvovan sam na toploj dobrodošlici u ovom muzeju koji poseduje znatnu kolekciju francuskih knjiga. Za nas je Luj 14 isto što i za Srbiju Car Dušan… Jako sam srećan što se ova vredna povelja našla u vrednom i prijateljskom muzeju kao što je Adligat. Nadam se da će u boljim vremenima nakon pandemije veliki broj ljudi videti ovu povelju i ostale vredne artefakte u Adligatu“, kazao je Falkoni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar