Zašto je naslov tv serija „12 reči“-radi se o kriptovaluti

BEOGRAD – Kriminalistička serija „12 reči“ u produkciji Telekoma Srbija i kuće Public film svakog vikenda se emituje na kablovskom kanalu Superstar TV, a produkcija ovog zapaženog projekta želi da gledaocima približi termine kriptovaluta i bitkoina kao kratak kurs ulaska u taj svet moderne ekonomije.

Akteri priče su mafijaški bos čija je imperija uzdrmana, ambiciozni advokat koji se ne libi da uprlja ruke, računovođa u bekstvu od zakona i korumpirani predstavnici organa reda.

Međutim, kako se zaplet sve više komplikuje, blokirane bankovne račune menja crno tržište kriptovaluta, a važan deo te slagalice postaju bitkoin rudari i hakeri iz podzemlja.

Autori serije smatraju da možda svi ti termini publici ne znače mnogo, a kako ne žele da zbunjuju gledaoce, sledi ubrzani kurs da svi bolje razumeju zašto su 12 reči iz naslova baš toliko važne, da li vode do tokova prljavog novca?

Najpoznatija kriptovaluta je Bitkoin, stvorena sa idejom da delimično zameni postojeće valute i reši probleme savremenog monetarnog sistema tako što će korisnicima omogućiti slobodnu trgovinu, bez posrednika i centralizacije, što tržište kriptovaluta čini idealnim za sumnjive tokove novca.

Ipak, kako je u pitanju novac, neka sigurnost od zloupotreba mora da postoji, pa centralnog regulatora u ovom slučaju menjaju blokčejn (blockćain) i kriptografija.

Blokčejn je zapravo tehnologija uz pomoć koje funkcionišu kriptovalute – javna knjiga svih do sada potvrđenih transakcija, zapisanim u blokove informacija i povezanim kriptografskim vezama.

Sve transakcije objavljuju se na mreži i potvrđuju se kroz proces koji se zove mining (rudarenje).

Termin mining nastao je kao paralela pravom iskopavanju ruda, jer i rude i kriptovalute svoju vrednost crpe iz ograničene količine.
Za rudare kriptovaluta, nagrada su bitkoini – dovoljan motiv da se upali mašina i troše značajni resursi.

Tu na scenu stupa lik bradonje u tumačenju Filipa Đurića iz prve epizode i njegovi brojni računari koji se od neprekidnog rudarenja pregrevaju.

Ako već nema tajnih računa, gde je sav taj novac, sigurno se pitaju gledaoci.

Prva stvar koju početnici u sajber-biznisu treba da urade jeste da otvore bitkoin novčanik, što dovodi do 12 reči iz naslova koje predstavljaju naziv veoma važne rezervne šifre za novčanik – jedinstvenog, nasumično generisanog skupa reči koji daje kontrolu nad svim kriptovalutama što osoba poseduje i vraća pristup izgubljenim sredstvima.

Možda će sada biti jasnije u praćenju te kompleksne krimi drame koja od prvih scena uvlači publiku u mrežu organizovanog kriminala i sudstva u čijem centru je mladi advokat problematične prošlosti, sa elementima sajber-biznisa u novoj hit seriji Superstar kanala.

U uzbudljivoj triler priči koja po scenariju grupe pisaca i produkciji može stati u red sa svetskim ostvarenjima ovog žanra, pored Viktora Savića i Tihomira Tike Stanića glume i Nikola Pejaković, Ivana Vuković, Filip Đurić, Marija Bergam, Denis Murić, Nebojša Milovanović, Slobodan Boda Ninković, Branka Pujić, Davor Golubović i mnogi drugi.

Serija “12 reči” emituje se svake subote i nedelje od 21 čas na Superstar TV kanalu koji mogu pratiti korisnici mts TV-a, kablovskog operatora Supernova i satelitske televizije m:SAT TV, kao i korisnici u regionu preko m:tel-a CG i BiH i širom sveta preko GO4TV.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.