U trendu

Poznat program 19. izdanja Beogradskog festivala igre

BEOGRAD – Beogradski festival igre u 19. izdanju biće održan od 16. marta do 12. aprila sledeće godine, a od petka počinje prodaja ulaznica za novu ediciju, saopštila je direkcija te umetničke manifestacije.

Samo nekoliko dana nakon uspešnog gostovanja trupe „TanzMainz“ sa komadom „Lanac duše“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, kao deo 18. izdanja BFI, kreće se u realizaciju 19. sezone.

Tako će 16. marta naredne godine BFI početi nastupom trupe „Lines Ballet“ iz San Franciska u Operi Madlenianum, a na istoj sceni će nastupiti baletske zvezde Lusija Lakara i Metju Goldving sa produkcijom „Fordlandija“ koju potpisuje „Teatar Dortmund“.

Teatar Madlenianum u Zemunu je mesto gde će gostovati i čuveni izraelski ansambl Batševa, „Kompanija Emanula Gata“ iz Marseja, „Gauthier Dance“ iz Štutgarta, kubanski „Malpaso“.

Na ovu pozornicu vraća se belgijski sastav „Peeping Tom“ kao laureati nagrade „Jovan Ćirilov“ za 18. izdanje, ovog puta sa novim komadom „Dete“ tandema Gabrijela Karizo – Frenk Šartije.

U pozorištu Atelje 212 u planu je gostovanje Kompanije Ervea Kubija iz Kana, u Beogradskom dramskom pozorištu stiže favorit festivala u Avinjonu (Francuska) – Lučijano Roso iz Buenos Ajresa, a u JDP-u će nastupati trupa Emija Greka i Pitera Šoltena iz Amsterdama.

Na scenu Bitef teatra dolazi GRČKI KOREOGRAF Evripidis Laskaridis, NORVEŠKA TRUPA koju vodi čuveni reditelj i koreograf Ju Stromgren, kao i nagrađivani performer Marko D’Agostin iz Bolonje.

Srpsko narodno pozorište (SNP) u Novom Sadu biće domaćin trupi „Balet džez Montreal“ koja donosi komad na muziku slavnog kanadskog pesnika i muzičara Lenarda Koena.

Na istoj pozornici, nastupiće trupa „Malpaso“ iz Havane (Kuba), veoma poznata srpskoj publici, a koreograf Ju Stromgren će prirediti svetsku premijeru komada „Potkrovlje“.

Ansambl Batševa će izvesti predstavu „Tri“ koju potpisuje Ohad Naharin, takođe na sceni SNP.

Pod sloganom „Verujemo u jednu igru“, svojim programom, 19. edicija evropskog festivala umetničke igre okuplja vrhunske trupe i umetnike, dok teme koje donose autori, analiziraju savremeno društvo.

Festivalu prethodi tradicionalna revija filmova „Dani igre u Kinoteci“, ali i prateći program – koreografske radionice, majstorski kursevi i izložbe.

Kako navodi osnivač i direktor festivala Aja Jung, Beograd i Novi Sad su zahvaljujući ovom festivalu postali važna stanica u biografiji umetnika koji stvaraju trendove u oblasti umetničke igre i teatra.

Ovi gradovi su i mesta gde se otkrivaju nove produkcije i sa jednakom pažnjom predstavljaju uvelikoafirmisani i mladi autori.

Od osnivanja festivala, kroz 18 godina predstavljeno je oko 450 koreografskih ostvarenja, dok je u okviru svakog izdanja programe pratilo blizu 23.000 gledalaca i 120 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva.

Tokom dve poslednje edicije 17. i 18., u vremenu pandemije, festival je nastavio da traje tokom cele kalendarske godine, pri čemu nije bilo definitivnog otkazivanja predstava, već su neke trupe morale da odlože svoja gostovanja, dok se ne steknu uslovi za njihovo izvođenje.

Istaknuti koreograf Jakopo Godani zatvoriće 18. izdanje BFI sa komadom „Alter Ego“ trupe „Drezden – Frankfurt kompanija igre“, koja stiže upravo iz ova dva grada 4. i 5. decembra na scenu Opere i teatra Madlenianum.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)