U trendu

Poznati italijanski umetnik Masimiliano Sikardi u Beogradu

BEOGRAD – Poznati italijanski umetnik Masimiliano Sikardi, jedan od najznacajnijih predstavnika virtuelne umetnosti u svetu, predstavio je danas svoj rad publici u Beogradu.

Reč je o umetniku koji je osmislio i kreirao čuvene multimedijalne, imersivne izložbe Van Goga, Fride Kalo i Gustava Klimta, a u Beograd je došao na poziv Fondacije Mira Brtka kako bi najavio novu izložbu „Mira Brtka – Virtual Immersive Experience – L’anima Illuminata“.

Na konferenciji u dvorani Kulturnog centra Beograda Sikardi je predstavio svoj dosadašnji rad, odnosno nešto što je njemu lično bilo najznačajnije da prikaže kako bi dočarao ono što radi, kao što je „Alisa u zemlji čuda“ – rad gde je prikazan ceo Alisin magični svet, ali bez same Alise.

Istakao je da je to odličan primer da se shvati imersivna umetnost, navodeći da gledalac ni u jednom momentu ne vidi Alisu, jer nju predstavlja upravo sam gledalac.

Opisujući suštinu kreiranja imersivnih izložbi, Sikardi je rekao da je u okviru takve izložbe čovek tako mali, praktično kao jedno dete.

„Imersivni prostor je jedan magični prostor u koji se vraćamo kao deca jer praktično mi ne gledamo samo ono što je oko nas, već postajemo deo prostora imersivnog umetničkog pristupa“, rekao je Sikardi koji smatra da je „Alisa u zemlji čuda“ najbolji primer imersivne izložbe.

Povod njegovog dolaska u Beograd je susret sa predstavnicima Fondacije Mira Brtka, kako bi se i zvanično najavila saradnja i predstojeća izložba „Mira Brtka – Virtual Immersive Experience – L’anima Illuminata“.

Sikardi je rekao da je njegovo osećanje prema radu i umetnosti Mire Brtke magično i da je to praktično isti kao rad na magičnom svetu Alise.

„Kad pomislim da je Mira Brtka za života uspela da radi u toliko različitih medija počevši od filma, preko mode, skulpture do slikarstva i da je Rim ostavio veliki uticaj na njen rad, koji dobro prepoznajem iako sam dosta mlađi od nje, raduje me činjenica da ćemo na ovaj način pokušati da prenesemo ceo njen život i da ćemo ponovo moći da oživimo njenu dušu kroz njenu umetnost“, rekao je Sikardi.

Dodao je da bi njemu lično bilo najdraže da projekat krene iz Beograda u svet i da su već obišli nekoliko zanimljivih lokacija koje mu se čine sjajnim za ovu priču, te dodao da bi za realizaciju imersivne izložbe Mire Brtke bilo potrebno oko šest meseci.

Masimiliano Sikardi bavi se multimedijalnim umetnostima već 30 godina i radi upravo imersivne izložbe, a reč je o spoju vrhunske tehnologije, teatarskog pripovedanja i animaciji prve klase koji omogućava posetiocima da bukvalno zakorače u umetnička dela.

Njegov najambiciozniji projekat do sada je izložba posvećena velikom holandskom slikaru Vinsentu Van Gogu, koja je prikazana u više od 40 gradova širom sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar