U trendu

Pozorišne premijere tokom aprila u celoj Srbiji

BEOGRAD – Pored Beograda, koji vredno sprema nove projekte u svim pozorištima, i u svim ostalim teatrima širom Srbije uveliko autori rade na zanimljivim predstavama koje će se pojaviti tokom aprila, pokazuje istraživanje Tanjuga.
Tako nove naslove u doba pandemije imaju da ponude teatri u Šapcu, Subotici, Somboru, Kikindi, Kruševcu, Novom Sadu, Nišu, Prištini, Užicu.
Nedavno je izvedena premijera drame “Na pučini” poljskog pisca Slavomira Mrožeka u Šabačkom pozorištu, u režiji Ivana Tomaševića i uskoro će se igrati prva repriza.
Reditelj je izvornu dramu adaptirao u toj meri da sve muške likove iz dela sada igraju žene, a još su dopisana dva muška karaktera, koja ne postoje u originalu.
Kruševačko pozorište juče (6. aprila) je izvelo novu premijeru – “Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji”, u režiji Ivana Vukovića, a večeras će imati drugu premijeru.
Predstava je rađena prema delu Bore Ćosića i dramatizaciji Jelene Mijović, a uloge su poverene Bojanu Veljoviću, Nikoli Rakiću, Biljani Nikolić, Mariji Gašić, Nebojši Vraniću, Jeleni Orlović, Aleksandri Cucić i Mileni Jakšić, u koprodukciji sa Narodnim pozorištem iz Prištine, na lokaciji Doma kulture Gračanica.
Narodno pozorište Niš je pre neki dan izašlo sa novim komadom “Gde smo ono stali” po tekstu diplomiranog glumca Marjana Todorovića Makse, u režiji Nenada Todorovića.
Pisac drame je diplomirao glumu na Fakultetu umetnosti u Prištini 2006, a stalni je član drame NP Niš, odigrao je preko 20 uloga u pozorištu, na televiziji i filmu.
NP Niš se tu ne zaustavlja, jer će 9. i 10. aprila konačno imati premijeru komada “Deobe” prema romanu Dobrice Ćosića, u režiji Juga Radivojevića.
Ta ambiciozna predstava je već imala premijeru tokom marta na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, koja je i koproducent drame, a onda su se usled pandemije odlagala ostala dva premijerna izvođenja na mestima partnera – NP Niš i NP Priština, koja će ugostiti “Deobe” 8. aprila.
Roman „Deobe“ koji govori o podeljenosti srpske porodice i srpskog društva za vreme Drugog svetskog rata, može se čitati i kao univerzalna metafora svih srpskih podela kroz vekove, posebno u savremenom trenutku.
Uloge tumače: Nebojša Savić, Sonja Damjanović, Miloš Cvetković, Nebojša Đorđević, Milan Kovačević, Grigorije Jakišić, Igor Damnjanović, Strahinja Bojović, Dejan Cicmilovičh, Valentin Vencel i Bojana Milanović.
Dramatizaciju romana je napisao upravnik NP Niš Spasoje Ž. Milovanović, koji je odmakao kao reditelj i sa probama nove drame “Heroj nacije” Ivana M. Lalića, za NP Niš.
Ta komedija beše poznata i pod naslovom “Moj otac u borbi protiv nitkova iz svemira” (Zvezdara teatar 1998), reditelja Gorčina Stojanovića.
Narodno pozorište Subotica 19. aprila će imati premijeru novog čitanja drame “Kus petlić” Aleksandra Ace Popovića, u rediteljskom ključu Milana Neškovića, koji je ovog čuvenog pisca postavio i u Beogradu (“Mrešćenje šarana”, Atelje 212).
Glumački ansambl NP Subotica u ovoj predstavi čine: Minja Peković, Sanja Moravčić, Igor Greksa, Dimitrije Dinić, Srđan Sekulić, Miloš Lazić.
Poznata drama “Usamljeni zapad” irskog pisca Martina Makdone uveliko se priprema u Narodnom pozorištu Sombor, čija je prva proba bila 8. marta, a premijera je planirana krajem aprila.
Reditelj Stefan Gajić odabrao je glumačku postavku NP Sombor – Ninoslav Đorđević, Aleksandar Ristoski, Ognjen Nikola Radulović, Danica Grubački.
Isti komad je igran neko vreme u BDP-u, a inače je pisac Makdona često izvođen na beogradskim pozornicama i scenama širom Srbije (“Jastučko” – BDP, NP Sombor, “Lepotica Linejna” – Atelje 212, Kruševačko pozorište, NP Zaječar, “Sakati Bili” – Narodno pozorište, “Poručnik sa Inišmora” – NP Priština, SNP).
Autor je i scenarista i reditelj uspešnih filmova “U Brižu”, “Sedam psihopata” i “Tri bilborda izvan Ebinga, Misuri” za koji je dobio Oskara za originalni scenario.
U Narodnom pozorištu Užice u toku su čitajuće probe predstave „Svinja“, Branislava Nušića, u režiji Branka Popovića.
Branislav Ljubičić, Vanja Kovačević, Dejan Maksimović, Divna Marić i Janko Radišić čine ekipu ove komedije čuvenog Bena Akibe, čija se poznata verzija dugo igrala u Pozorištu Slavija u Beogradu, sa Nelom Mihailović u glavnoj ulozi.
Premijera „Svinje“ u Užicu se očekuje krajem aprila ili početkom maja.
Stevan Bodroža u NP Kikinda završava režiju komedije “Laža i paralaža” Jovana Sterije Popovića, koja će posle odlaganja u martu biti izvedena do kraja aprila.
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu posle dva meseca odlaganja, konačno će izaći 23. aprila sa premijerom komada „Osamnaest mačaka i limar Herman Brum“ Miloša Nikolića, u režiji Ivana Cerovića, u dramaturgiji Božidara Kneževića, koji potpisuje dramaturšku obradu i “Deoba”.
Taj laki komad govori o smešnom i gnusnom, a glumački trio je – Nebojša Savić, Sanja Mikitišin i Ljubiša Milišić.
U SNP-u trenutno su u toku i probe adaptacije romana„Golmanov strah od penala“ Petera Handkea, u dramatizaciji i režiji Ane Đorđević.
U predstavi igraju: Marko Marković, Tanja Pjevac, Sanja Ristić Krajnov, Milica Grujičić, Mia Simonović, Bojana Tušup, Mina Pavlica, Peđa Marjanović, Marko Savković, Višnja Obradović, Nikolina Spasić, Milovan Filipović.
Prva proba je bila 8. marta, a premijera je planirana 21. maja, na sceni „Pera Dobrinović“, što će za kratko vreme biti još jedno delo Handkea na sceni Srbije, posle martovske premijere drame „Kasper“ u JDP-u.
Takođe, glumac i reditelj Radoslav Rale Milenković na sceni SNP režira klasik komad “Višnjik” Antona Pavloviča Čehova, čija će premijera biti tokom maja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.