U trendu

Pozorišni spektakl povodom 700 godina manastira Gračanica

BEOGRAD – Multimedijalni pozorišni spektakl pod nazivom “700” Ansambla narodnih igara i pesama “Venac” sa Kosova i Metohije, povodom jubileja – 700 godina manastira Gračanica, održan je sinoć na Velikoj sceni beogradskog Narodnog pozorišta pred prepunom salom.

Režiju predstave – koreodrame potpisuje Dragan Elčić, dok je autor i koreograf Miloš Cile Mitić, a kreativnu ekipu čine još – kompozitor muzike Zdravko Ranisavljević, kostimograf Boris Čakširan, šminker i masker Mirjana Rakić, producent Snežana Jovanović, inače direktorka ansambla i drugi.

Radnja hronološki prati porodicu Radović iz sela Sušice pored Gračanice – od zidanja manastira do današnjih dana. Ta porodica se pominje u „Gračaničkoj povelji“ kralja Milutina ispisanoj na zidu samog hrama i kroz najvažnije istorijske događaje naroda sa ovog prostora, oslikana je sudbina običnog čoveka sa težištem na narodnu igru, pesmu, običaje i scenski pokret.

Kroz celo putovanje publiku vodi mladić iz porodice Radović, koji u današnjem vremenu dolazi na razgovor za vizu u jednu od ambasada u Beogradu.

Tamo ga službenica ambasade pita da li se Gračanica uopšte nalazi u Srbiji, što mladića navodi da se priseća porodične istorije kroz sedam vekova manastira.

Izgradnja manastira Gračanica, zadužbine kralja Stefana Uroša II Milutina (Nemanjića), završena je 1321. godine, tako da se 2021. zaokružilo 700 godina od tog važnog događaja.

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa privremenim sedištem u Gračanici ima svoju misiju očuvanja kulturne baštine, i putem scenskog oblikovanja i predstavljanja nematerijalnog kulturnog nasleđa obavezuje se da ovaj jubilej obeleži multimedijalnim umetničkim programom.

Izvođenje predstave “700” simbolički spaja materijalno (manastir Gračanica je na Uneskovoj listi svetske materijalne baštine od 2006. godine) i nematerijalno nasleđe (igra, pesma, muzika i običaji) i svedoči da kulturna baština srpskog naroda na Kosovu i Metohiji nije samo deo istorijskog pamćenja, već da je aktuelna i danas.

Projekat “700” je realizovan u formi koreodrame narodne igre, koja izlazi iz koncepta folklornih programa inajbliži je žanru mjuzikla narodne igre na osnovama nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Osim velikog broja igrača u ansamblu, u multimedijalnoj predstavi igraju i sledeći glumci – Aleksandar Lazić koji tumači više uloga (Monah; Patrijarh Arsenije; Branislav Nušić; Janićije Popović), Predrag Vasić (Šegrt; Kolporter), Miloš Cile Mitić, istovremeno autor predstave (Mladi Radović; Crkvenjak; Janićijev pomoćnik).

U ulogama naracije nastupali su – Jelica Kovačević (Službenica ambasade), Arsenije Arsić (Milan Rakić), Tomislav Milenković (Branislav Radović), Branko Perišić, Luka Pavlović.

Prema zamisli reditelja Dragana Elčića, jedinstveni muzičko-scenski spektakl “700” je bio za celu ekipu veoma inspirativan i kreativan čin da od priče o 700 godina manastira Gračanica stvori celovečernju predstavu od sat i po gde su opisani događaji – sekvence jedne tragične freske srpske istorije, ali i simbol stradanja našeg naroda u celini.

Glavni junak, mladi Radović, okrenut je vizionarskoj samoći istorijskog sećanja, njegovoj ljubavi prema svom narodu i stavlja svesno sebe na raspeće, uzdiže se iznad realnog, stvarnog.

Kroz celu priču, njegovo delovanje predstavlja himnu pobede svetla nad tamom.

U predstavi su prisutni tekstovi “Gračanička povelja”, poezija – “Gračanica” Desanke Maksimović, “Na Gazimestanu” Milana Rakića, “Zavještanje velikog župana Stevana Nemanje” Mileta Medića.

Korišćene su i muzičke teme kompozitora Aleksandra Sofronijevića (“Boj”, “Folk hit 700”, obrada tradicionalne pesme – “Rasti, rasti, moj zeleni bore”), i poznate numere “Ajde Jano” na muziku Nemanja Đorđevića, “Kir Stefan Srbin” na vokal Dragoslava Pavla Aksentijevića, “Oj, mori vrbo zelena” na glas Sanje Ranković, “Komitska pesma” autora Milana Miće Petrovića, “Turci haraju manastir” guslara Boška Vujačića, kroz obradu Ivana Lekića, i druge.

Predstava „700“ sinoć na Velikoj sceni Narodnog poozorišta u Beogradu bila je rasprodata nedeljama unapred.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar