U trendu

Pozorišni „Viminacijum fest“ kod Kostolca do 29. avgusta

KOSTOLAC – Međunarodni pozorišni festival „Viminacijum fest“ otvoren je po treći put u Viminacijum parku kod Kostolca izvođenjem hit predstave „Kosa“ Pozorišta mladih i Novosadskog pozorišta, saopštili su danas organizatori iz Centra za kulturu Požarevac i Arheološkog parka Viminacijum.

Nakon čuvenog mjuzikla „Kosa“ mađarskog reditelja Petera Telehaija, prema antologijskom filmu (1979) Miloša Formana i predstavi sa Brodveja (1968) u ponedeljak, publika će u izboru selektora Mihajla Nestorovića videti još pet predstava.

Pod sloganom „Mitovi stari i novi“, na „Viminacijum festu“ učestvuju profesionalna pozorišta iz Srbije i regiona.

Festival će trajati do nedelje, 29. avgusta, a danas je na programu antička tragedija „Antigona“ od Sofokla, u režiji Nenada Todorovića, u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici i NP Timočke Krajine „Zoran Radmilović“, Zaječar.

Ova predstava je već imala uspešno izvođenje 22. avgusta na festivalu „Dani Romulijane“ kod Zaječara.

Sutra uveče je na programu istaknuta muzička predstava o čuvenoj rok ikoni – „Ko je ubio Dženis Džoplin“ rediteljke Sonje Petrović, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Dan kasnije u selekciji je delo „Saligia“ Petra Ristovskog, pozorišne trupe „Limes ludum teatra“ iz Beograda, a 27. avgusta „Jedan Edip” u režiji Juga Đorđevića, Narodnog pozorišta iz Niša.

Pretposlednje večeri planirano je izvođenje komada „Škofjološki pasijon“ u koprodukciji Prešernovog gledališta Kranj i Mestnog gledališča Ptuj.

Tročlani stručni žiri čine reditelji Snežana Trišić i Dražen Ferenčina, kao i scenograf Darko Nedeljković, koji će na svečanom zatvaranju 29. avgusta proglasiti najboljeg glumca i najbolju predstavu, kojima će dodeliti nagrade „Zlatna fibula“ i „Viminacijum maksimus“.

Finalne večeri će nastupiti orkestar „Gvardija“ iz Požarevca, dok će u pratećem programu biti realizovana izložba „Mitovi stari i novi“ Nebojše Lazića, koncert džez benda „Baba Kai“, ali i festivalski forum na teme savremenih i drevnih mitova, kao i ambijentalnog i teatra na otvorenom u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.