U trendu

Pozorište na Terazijama nagradama obeležilo svoj dan

BEOGRAD – Dan Pozorišta na Terazijama obeležen je danas dodelom nagrada članovima ansambla i zaposlenima za 2020. i 2021. godinu, a najavljen je početak rada na novom mjuziklu zasnovanom na pesmama legendarne Ju grupe.

Na svečanosti u Pozorištu na Terazijama nagrada za glumačku bravuru „Janoš Tot“ u 2020. uručena je Žarku Stepanovu za ulogu Mite u mjuziklu „Sa druge strane jastuka“, a za 2021. Tanji Bošković za Hanu u „Flešdensu“.

Nagrade su na proslavi 72. rođendana Pozorišta na Terazijama usled pandemijskih okolnosti dodeljene za prethodne dve godine.

Stepanov je istakao da mu je to prva nagrada u karijeri, koju je dobio od kolega u matičnoj kući, i da je „posebno uzbuđen zbog ogromnog pijeteta“ kog ima prema glumcu Pozorišta na Terazijama Totu (1961-2013).

„Te prve stvari, prvu igračku, ljubav, zaposlenje, uvek se sećamo sa posebnim emocijama i pamtimo ih za ceo život. Možda će nagrada biti još, ali ova će svakako biti posebna zato što je prva“, istakao je Stepanov.

Primajući nagradu Bošković je podsetila da je Tot bio „drug i brat svih, neko ko je nadahnjivao ne samo za glumu, nego za dobrotu i časnost“.

„To je posebna i najveća stvar. Imao je ogroman dar. Bože, hvala ti što je bio u našem pozorištu, što smo mogli da učimo od njega. Bio je fantastičan“, rekla je Bošković.

Glumica se potom duhovito zahvalila Pozorištu na Terazijama što joj je posle 48 godina dalo ulogu za koju je mogla da dobije nagradu.

„Ovo je isto jedna od prvih nagrada u mom životu. Dostižna je, samo treba dovoljno dugo da živite“, rekla je Bošković nagrađena smehom i aplauzima prisutnih.

Godišnje nagrade Pozorišta na Terazijama dobili su za 2020. godinu, na svečanosti odsutni, aranžer i orkestrator Aleksandar Sedlar, kao i Slaven Došlo za ulogu Bože i Milena Živanović kao Tamara, svi za „Sa druge strane jastuka“.

Zahvaljujući se na nagradu Došlo je istakao da je bukvalno naučio da hoda na sceni Pozorišta na Terazijama, dok se Živanović zahvalila matičnoj kući što ovde „ima prostor slobode za igranje i kreiranje“, posvetivši nagradu suprugu Ivanu i sinu Tadiji.

Godišnje nagrade za 2021. godinu dobili su baletski anasambl mjuzikla „Flešdens“, kao i njegova koreografkinja Milica Cerović, koja je posebno pohvalila balet Pozorišta „koji neprestalno ovu kuću drži na nogama i bez njih nijedan mjuzikl ne bi izgledao kako izgleda“.

Zahvalnice za poseban doprinos radu Pozorišta na Terazijama u 2020. godini dobili su Aleksandar Denić, Igor Damnjanović, Vladan Savić, Žaklina Đorđević, Meri Bojić Radojičić, Uroš Ranković, Miloš Branisavljević, Kristina Savić, Stefan Živanović, Milan Gromilić, Jelena Arsić i Milica Pavlović.

Zahvalnice za 2021. godinu dobili su Miroljub Turajlija, Slobodan Stefanović, Jovana Šuleić, Bojan Ilić, Zoran Blagojević, Zoran Gačić, Snežana Šimić, Nebojša Ilić, Bojana Račić, Milena Moravčević i Vojin Nenadović.

Tu su i Želimir Vasić, Mladen Lukić, Mirjana Đurđević, Maja Arsić, Predrag Stevanović, Nenad Babić, Zoran Mandić, Biserka Mišković, kao i izdavčka kuća Klio, list Blic i posebno njegova novinarka Dafina Dostanić.

Jubilarne nagrade u 2020. za deset godina rada u pozorištu dobili su Ana Maljević i Ivana Medigović, a za 20 godina rada Ivan Ranković, Jelena Vuković, Kristina Savić, Maja Hajduković, Milan Gromilić i Milica Pavlović, a za 30 godina Bojan Jovanović i Dejan Stojadinović.

Jubilarne nagrade za 2021, godini dobili su za deset godina Žarko Stepanov, za 20 godina Mihailo Bogosavljević i Zoran Đurić, a za 30 godina Dragan Vujić, Goran Mladenović, Osman Ajruloski, Tamara Afanasijev i Vladan Savić.

Povodom priznanja Vujić se osvrnuo na svoje brojne uloge izvedene u predstavama kao što su „Cigani lete u nebo“, „Neki to vole vruće“, „Violinista na krovu“, „Alan Ford“, „Lutka sa naslovne strane“, „Maratonci trče počasni krug“, „Čikago“, „Mama mia“, „Glavo luda“…

„Kad odigrate ovakve likove osećate se srećni zato šta radite u ovom pozorištu. Molim i mlade generacije da čuvamo naše pozorište – valjaće“, poručio je Vujić.

Direktor Pozorišta na Terazijama Aleksandar Đaja je u obraćanju zaposlenima istakao da je ponosan na uložene napore tokom dve pandemijske godine da njihova kuća „ne zamre nego se kao feniks iz pepela opet uzdiže“.

Đaja je istakao da je Pozorište na Terazijama pretrpelo najveći udar usled pandemije, zato što u svakoj predstavi učestvuje najveći broj, preko stotinu, umetnika drame, hora, orkestra i baleta.

On je podsetio da je u okolnostima češtih pandemijskih prekida rada Pozorište u jesen 2020. godine imalo veliki hit sa mjuziklom „Sa druge strane jastuka“, koji se „i danas prodaje na kartu više“, a da je nedavno krenuo „Flešdens“ koji je „prevazišao sva velika očekivanja“.

„Trudili smo se da održimo visoki potencijal i kvalitete nastojeći da preko audicija primamo mlade ljude. To je osvežavalo ansamble. Pozorište nastavlja svoju aktivnost okrenutu domaćem i stranom mjuziklu brodvejskog tipa. To je zaista uspeh svih nas“, istakao je Đaja.
Prema njegovim rečima, sledeći projekat Pozorišta na Terazijama je „džuboks mjuzikl“ zasnovan na muzici Ju grupe, za koji se piše libreto, a rad na predstavi bi trebalo da krene na proleće.

Na svečanosti su pomenuti broni članovi kolektiva koji su ove i prošle godine otišli u penziju, a održan je i minut ćutanja za preminulog blagajnika Pozorišta Slađana Stankovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.