U trendu

Pozorište Teatrijum u Beogradu počinje novu sezonu 1. jula

BEOGRAD – Pozorište na otvorenom „Teatrijum“, osnovano 2021. godine, krenuće sa novom sezonom 1. jula u 21 čas sa koncertom „Simfonija Orijenta“, najavila je direkcija u susretu sa medijima u dvorištu Rektorata Univerziteta u Beogradu, gde se i izvode predstave.

Tokom jula i avgusta na letnjoj sceni Kapetan-Mišinog zdanja planiran je bogat repertoar od čak 80 predstava koje će se igrati svako veče od 21.00h, a 31. avgusta ovu beogradsku scenu pod vedrim nebom zatvoriće glumac Tihomir Tika Stanić svojom monodramom „Na Drini ćuprija“ prema istoimenom romanu Ive Andrića.

Stanić je upravo i jedan od osnivača ovog teatra na otvorenom, koje počelo sa radom na njegovu inicijativu i ideju prošlog leta.

Najavljene su i četiri premijere – prva je 2. jula komedija „Ljubavni vremeplov III“ u režiji Vesne Stanković, a odmah dan posle, 3. jula stiže novo čitanje komada „Banović Strahinja“ Borislava Mihajlovića Mihiza, u režiji Bojana Lazovića, i reprize ovog dela su 4, 5. i 30. jula.

Drama „Tesla – Svetlopis u vremenu“ autora i reditelja Miroslava Benke će premijeru imati 13.07, dok su reprize 14. i 15. jula.

Dečja predstava „Koliko zrnaca do šaha?“ po tekstu i u režiji Mirjane Ilić premijerno će biti izvedena takođe 2. jula , istog dana kada i “Ljubavni vremeplov III”.

Tihomir Stanić je napomenuo kako ove godine pozorište Teatrijum ima i dečji program – svakog vikenda od 11 časova održavaće se dečje predstave, a ulaz će biti besplatan, za decu i roditelje.

Ovu ideju će uspeti da realizuju uz pomoć Fondacije “Alek Kavčić”.
Aleksandar Kavčić je izjavio da njegova Fondacija promoviše nauku i obrazovanje, a najvažniji im je program za besplatne udžbenike na koji je prešlo već 60% škola.

Fondacija je dala podršku pozorištu Teatrijum zbog želje da razviju kulturu odlaska u pozorište među decom, kao i da im pruže priliku da upoznaju Kapetan-Mišino zdanje.

Dvorište Kapetan-Mišinog zdanja i ovog leta će biti prostor stvaralaštva za afirmisane pozorišne umetnike, studente umetničkih fakulteta i nezavisne pozorišne trupe.

Kako je navedeno, nova sezona „Teatrijuma“ će biti otvorena sledećeg petka, 1. jula , a Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ će izvesti svečani koncert „Simfonija Orijenta“ Josipa Slavenskog.

Ovaj koncert je deo doktorskog umetničkog projekta Igora Sarajlića, studenta dirigovanja doktorskih akademskih studija. Sarajlić je izjavio da je ovo multimedijalni projekat – muzički, vizuelni, ali i plesni, tako da će publika iza orkestra gledati plesače i glumce, ali i projekcije i animaciju.

Načelnik Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, major Nikola Živković smatra da je ovaj projekat jako važan jer pruža priliku mladim umetnicima i pomaže očuvanje naše kulturne baštine.

Predstavnici Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici zahvalili su se na velikoj podršci od Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva odbrane, Rektorata, SOKOJ-a i pozorišta Teatrijum i mogućnosti da prikažu šta sve mogu u ansamblu.

Na konferenciji prisutnima su se obratili prorektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Ratko Ristić, rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Nebojša Arsić, dekan Fakulteta umetnosti u Prištini prof. mr Ester Milentijević, kao i Marija Pavlović, v.d. direktor Ustanove kulture Parobrod.

Na repertoaru u julu “Tetrijum” će prikazati mnoge monodrame, duo drame i većim delom intimnije komade sa manjim brojem glumaca na sceni, tako da će publika 6. jula pratiti hit komediju “Čorba od kanarinca” Miloša Radovića u režiji Staše Koprivice (Ljubomir Bandović i Mina Lazarević).

Moderna verzija komada “Don Žuan” prema Molijeru biće odigrana 7, 8, 9 i 10. jula, a upravo je ta predstava otvorila „Testrijum“ leta 2021.

Čuvena poema „Luča Mikrokozma“ Petra Petrovića Njegoša, u režiji Petra Božovića biće izvedena 16. i 17. jula.

Od monodrama, auditorijum će gledati „Detinjarije“ (18.07.) u izvođenju glumca Tihomira Stanića, „Zlostavljanje“ (20.07.) prema pripovetci Ive Andrića, „Lina od kamena“ (24.07.) Vesne Stanković, „Tražim muža“ (26.07.) Jelice Brestovac, „Čujte Srbi“ (27.07.) Arčibalda Rajsa, autorski projekat Ljubivoja Tadića i „Zoran Radmilović“ (29.07.) Ivana Tomaševića.

Biće izvedene i drame „Usamljeni zapad“ (19.07.) čuvenog Martina Makdone i reditelja Nikole Gačpara, „Bez pogovora“ (21.07.) Harolda Pintera u režiji glumca Janka Cekića, „Sirena i Viktorija“ (23.07.) ruskog pisca Aleksandra Galina, u postavci Radoslava Raleta Milenkovića koji i glumi u predstavi.
Program uključuje i komedije iz pera i u režiji Mirjane Bobić Mojsilović – „Svlačenje“ (22.07.) i „Pozovi M radi užitka“ (31.07.), i naslove „Žena mog muža“ (25.07.) glumca i reditelja Aleksandra Lazića i „Nas dve“ (28.07.) Tatjane Kecman.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar