U trendu

PR prikuplja dokumentaciju o epici, ALB podnosi zahtev Unesku

PRIŠTINA – Neizvesno je još da li će Albanija u ime tzv. Kosova podneti zahtev Unesku za uključivanje epske poezije o albanskim „vitezovima“ sa planine Rugova kod Peći u svetsku kulturnu baštinu, ali u Prištini smatraju da bi to trebalo uraditi do kraja 2021, prenosi prištinski Zeri.

U ministarstvu kulture privremenih prištinskih institucija kažu da rade na prikupljanju dokumentacije o epskoj poeziji o albanskim plemenima sa područje Rugove i Rugovske klisure, kojom će biti nastavljen proces prekinut 2009. godine.

Nije poznato da li se prikupljanje dokumentacije radi u saradnji sa Albanijom, ali kako se navodi, zahtev Unesku za uključivanje epske poezije o albanskim vitezovima sa planine Rugove biće prosleđen preko Tirane.

Albanska plemena Gaš i Klimenti su, davši svoju zakletvu, besu, u vreme Otomanske imperije štitile od vojnih napada i pljačkaša srpske manastire Visoki Dečani, Devič i Pećku patrijaršiju.

Prištinske vlasti su u više navrata bezuspešno pokušavale da tzv. državu Kosovo učlane u Unesko, kao i druge međunarodne organizacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar